- Area Economico-Statistica
- Corso di Laurea Magistrale
- Economia del Turismo [F7601M]
- Insegnamenti
- A.A. 2020-2021
- 2° anno
- Lingua Magistrale per il Turismo - Inglese
- Introduzione
Syllabus del corso
Obiettivi formativi
Il
corso offre un approccio tematico alle capacità di acquisizione o lettura,
ascolto e conversazione (anche se questo aspetto del corso sarà limitato a
causa dell'impatto di Covid-19 sull'approccio didattico), rilevante per il
settore del turismo e dell'ospitalità. Insieme a queste competenze settoriali
vengono consolidate sia le capacità comunicative che linguistiche. Il corso
fornirà strumenti linguistici, utili per interagire nel contesto del turismo
internazionale. Lo
studente sarà capace di; •
Conoscere
bene le strutture linguistiche per essere in grado di affrontare le situazioni
di comunicazione nel settore turistico e possedere il vocabolario necessario
per esprimersi in situazioni sociali, commerciali e commerciali. •
Approfondire
l'uso e la comprensione di una lingua specifica a un livello
intermedio-avanzato, al fine di costruire la loro autonomia linguistica in
situazioni professionali. •
Acquisire
il vocabolario fondamentale per il settore attraverso gli articoli presentati
in classe. •
Il
corso mira a sviluppare la capacità ricettiva della lingua scritta attraverso
la pratica delle varie strategie di lettura per affrontare testi di natura
specializzata nel settore del turismo. •
Svilupperà
anche le abilità orali attraverso discussioni sui temi trattati in classe
(sebbene questo aspetto del corso sarà limitato a causa dell'impatto di
Covid-19 sull'approccio didattico). Ha lo scopo di fornire allo studente una
solida base linguistica incentrata sulla lingua del settore. •
Introdurrà
e svilupperà anche specifiche capacità di scrittura come; lettere, memo,
rapporti ed e-mail. Nel
periodo di emergenza Covid-19 le lezioni si svolgeranno in modalità mista:
parziale presenzae lezioni videoregistrate asincrone / sincrone.
Contenuti sintetici
A background to tourism
Why study tourism?
What are the main impacts of tourism?
Tourism today
Types of holidays
Niche market tourism
What makes countries attractive?
Culture and tourism
Trends in tourism
Chinese tourists pave a new route across Europe
Tourism development
Writing skills – emails
Economic impacts of tourism
Hotel and tourism English
Sustainable tourism
A career in tourism
Writing skills – basic principles for a good CV
Applying for jobs
Writing skills – the content of a covering letter of application
Chinese domestic tourism
Marketing and tourism
Promoting a destination
Describing a tourist attraction
Factors affecting the travel and tourism industry
Tourism in a world of technology
The future of tourism
Programma esteso
Il processo di globalizzazione dei mercati ha determinato un forte impulso al prodotto “turismo”, ampliandone la gamma delle risorse e richiedendo a chi vi opera capacità professionali aggiornate e competenze sempre più sviluppate. Il turismo è uno dei settori portanti dell'economia italiana e diverrà sempre più importante con l'aumento del tempo libero e della mobilità geografica delle persone. La crescita del settore offre importanti occasioni di lavoro ma impone anche la formazione di operatori qualificati, in grado di comprendere e governare un mercato molto competitivo. Di fronte ad un mercato sempre più complesso e competitivo, in una realtà nella quale i consumatori/ turisti richiedono prodotti nuovi e personalizzati, le imprese turistiche devono affrontare un’innovazione culturale, organizzativa e gestionale tale da supportare un’offerta adeguata. Il mondo dell’ospitalità deve adeguarsi alla costante richiesta di miglioramento della qualità del servizio e deve essere in grado di misurare efficacia ed efficienza dei sistemi di gestione utilizzati in una prospettiva di crescita e sviluppo. Il percorso di studio porterà gli studenti a conoscere come gestire e organizzare i servizi turistici-culturali, con un focus particolare sulla territorialità, dalla sua comunicazione al turismo sostenibile. La padronanza della lingua inglese consente gli studenti di valorizzare loro capacità in ambito nazionale e internazionale.
Prerequisiti
Gli studenti hanno già raggiunto il livello B2 (Quadro Europeo di Riferimento per le Lingue Straniere / Common European Framework of Reference for Languages)
Metodi didattici
Lezioni in inglese. Letture, discussioni di temi e ascolti. Insieme allo svillupo del vocabolario specifico. Nel periodo di emergenza Covid-19 le lezioni si svolgeranno in modalità mista: parziale presenzae lezioni videoregistrate asincrone / sincrone.
Modalità di verifica dell'apprendimento
Testi di riferimento
E’disponibile una dispensa sul sito di dott. Anderson: ‘Laurea Magistrale in Economia del Turismo’. Robin Anderson.
Periodo di erogazione dell’insegnamento
Annuale. 2 ore alla settimana.
Lingua di insegnamento
Inglese
Learning objectives
The course offers a thematic approach to the acquisition or reading, listening and speaking skills (although this aspect of the course will be limited due to the impact of Covid-19 on the didactical approach), relevant to the sector of tourism and hospitality. Along with these sector-related skills both communication and linguistic skills are consolidated. The course will provide linguistic tools, useful for interacting in the context of international tourism.
The student will be able to;
• Know the language structures well to be able to deal with communication situations in the tourism sector and possess the vocabulary necessary to express oneself in social, business and commercial situations.
• To deepen the use and understanding of specific language at an intermediate-advanced level, in order to build their linguistic autonomy in professional situations.
• Acquire the fundamental vocabulary for the sector through the articles presented in the classroom.
• The course aims to develop the receptive capacity of the written language by practising the various reading strategies to deal with texts of a specialized nature in the tourism field.
• It will also develop speaking skills through discussions of the themes covered in class (although this aspect of the course will be limited due to the impact of Covid-19 on the didactical approach). It aims to give the student a solid linguistic foundation focused on language of the sector.
• It will also introduce and develop specific writing skills such as; letters, memos, reports and e-mails.
During the Covid-19 emergency period the lessons will take place in a mixed mode: partial presence and asynchronous / synchronous videotaped lessons.
Contents
• The course aims to develop the receptive and productive capacities by practising the various reading strategies to deal with texts of a specialized nature in the tourism field. These themes will then be discussed in class. It aims to give the student a solid linguistic foundation focused on language of the sector.
A background to tourism
Why study tourism?
What are the main impacts of tourism?
Tourism today
Types of holidays
Niche market tourism
What makes countries attractive?
Culture and tourism
Trends in tourism
Chinese tourists pave a new route across Europe
Tourism development
Writing skills – emails
Economic impacts of tourism
Hotel and tourism English
Sustainable tourism
A career in tourism
Writing skills – basic principles for a good CV
Applying for jobs
Writing skills – the content of a covering letter of application
Chinese domestic tourism
Marketing and tourism
Promoting a destination
Describing a tourist attraction
Factors affecting the travel and tourism industry
Tourism in a world of technology
The future of tourism
Detailed program
The
process of globalization of markets has given a strong impetus to the product
"tourism", expanding the range of resources and by requiring those
who work in the sector to continuously update skills and competences. Tourism
is one of the leading sectors of the Italian economy and will become
increasingly important with the increase in leisure time and geographical
mobility of people. The growth of the sector offers significant employment
opportunities but also requires the training of qualified operators, able to
understand and deal with a very competitive market. Faced with an increasingly
complex and competitive sector, a world in which consumers / tourists require
new and customized products, tourism enterprises are facing changes in their
work cultures, in organization and management in order to provide adequate
services to the industry. The hospitality world must adapt to the constant
demand for improvement of quality of service and must be capable of measuring
the effectiveness and efficiency of the management systems used in a
perspective of growth and development. The mastery of the English language
enables students to enhance their professional validity at national and
international levels.
Prerequisites
Students
should have already reached level B2 (Common European Framework of Reference
for Languages / Common European Framework of Reference for Languages)
Teaching methods
Lectures in English. Readings, discussion of themes and listenings. Along with specific vocabulary development. During the Covid-19 emergency period the lessons will take place in a mixed mode: partial presence and asynchronous / synchronous videotaped lessons.
Assessment methods
The exam
consists of a written test of 60 questions (960 minutes). The exam is based on the material
covered on the course.
Textbooks and Reading Materials
A collection of articles is available on the website of dott. Anderson entitled. 'Laurea Magistrale
in Economia del Turismo’ by Robin Anderson. *This is updated every year.Semester
Annual. Two hours per week.
Teaching language
English