Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • Calendar
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
You are currently using guest access
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home Calendar My Media
Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Bachelor Degree
  3. Infermieristica [I0101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2021-2022
  6. 2nd year
  1. Endoscopic Procedures Digestive, Respiratory, Urological
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Endoscopic Procedures Digestive, Respiratory, Urological
Course ID number
2122-2-I0101D106
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

Sviluppare le conoscenze sulle procedure endoscopiche come opportunità diagnostica-terapeutica in ambito:digestivo, respiratorio, urologico.

Osservare nella sala endoscopica la conduzione delle procedure e l’assistenza infermieristica fornita. Individuare le competenze delle diverse figure professionali operanti nella servizio di endoscopia.

Contenuti sintetici

L'applicazione della tecnologia endoscopica nella diagnostica, il monitoraggio ed il trattamento non invasivo (rispetto ad un trattamento chirurgico classico) di numerose patologie di diversi apparati (gastrointestinale, genito-urinario, toraco-bronchiale, etc.) viene richiesto con sempre maggior frequenza.

La caratteristica di invasività di tali procedure è per la persona causa di notevole stress fisico e psichico, che può aumentare in relazione all'età o a condizioni di base già debilitate o a rischio di vita e perciò a tal fine viene richiesto un processo infermieristico specifico e competente.

Le persone che si sottopongono agli esami endoscopici portano con sé  dei diritti fondamentali quali : la garanzia dell'efficienza dello strumentario endoscopico ed implicitamente della competenza di chi lo utilizza e caso degli infermieri la loro conoscenza e competenza nella manipolazione, detersione e sterilizzazione o altra disinfezione, degli endoscopi e dei loro accessori), la sicurezza del controllo igienico ambientale e dell'equipaggiamento nel suo insieme.

Programma esteso

L’endoscopia come approccio diagnostico-terapeutico

Le principali procedure di endoscopia digestiva

Le principali procedure di endoscopia respiratoria

Le principali procedure di endoscopia urologica

Prerequisiti

Iscrizione al 2° e 3° anno del Corso di Laurea in Infermieristica

Modalità didattica

Lezioni frontali, dimostrazione


Materiale didattico

Periodo di erogazione dell'insegnamento

secondo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Orario di ricevimento

Export

Aims

Develop knowledge about endoscopic procedures such as diagnostic and therapeutic opportunities in the field: digestive, respiratory, urology. Observe conduction of endoscopic procedures and nursing approach in the endoscopic room. Identify the skills of  professionals working in the endoscopy service.

Contents

The application of non-invasive endoscopic technologies in diagnosis, monitoring and treatment  of many diseases  of different organ systems (gastrointestinal, genitourinary, thoraco-bronchial tree, etc..) is required with increasing frequency compared to traditional surgical treatment.

The characteristic of invasiveness of these procedures cause significant physical and mental stress in people; these states can increase with age or compromised conditions, therefore is required a specific and competent nursing process.

People who undergo endoscopic examination, have fundamental rights: the efficiency of the endoscopic instruments, the expertise of those who use them, the knowledge and expertise of nurses who use the instruments, safety and environmental hygiene.

Detailed program

Endoscopy as a diagnostic-therapeutic approach

The main procedures in digestive endoscopy

The main procedures of respiratory endoscopy

The main endoscopic urological procedures

Prerequisites

2nd and 3rd year of the Course

Teaching form

Lectures, demonstrations


Textbook and teaching resource

Semester

second semester

Assessment method

Office hours


Enter

Key information

Field of research
NN
ECTS
1
Term
Annual
Activity type
Elective
Course Length (Hours)
8
Degree Course Type
Degree Course
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • SR
    Simone Rovelli

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

You are currently using guest access (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics