Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
You are currently using guest access
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home My Media
Percorso della pagina
  1. Sociology
  2. Master Degree
  3. Analisi dei Processi Sociali [F8804N - F8802N]
  4. Courses
  5. A.A. 2021-2022
  6. 2nd year
  1. Working in The Service Society
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Working in The Service Society
Course ID number
2122-2-F8802N019
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi formativi

Conoscenza e comprensione

Il corso propone un approfondimento mirato su alcuni dei temi più rilevanti riguardanti le trasformazioni del lavoro e del mercato del lavoro in un’ottica comparativa a livello internazionale. Attenzione particolare verrà dedicata  al processo di terziarizzazione e alle occupazioni nel settore dei servizi.

 

Capacità di applicare conoscenza e comprensione

Il corso si propone di fornire agli studenti le seguenti competenze:

- saper introdurre e discutere, attraverso testi di diverso genere (saggi, articoli scientifici, rapporti di ricerca) alcuni temi relativi all’analisi dei problemi dell’occupazione nel terzario;

- saper rilevare materiale empirico di tipo quantitativo e qualitativo per finalità specifiche di ricerca;

- saper delineare un progetto di ricerca

- saper svolgere una ricerca sul campo, con tecniche sia quantitative che qualitative

- saper analizzare i risultati della ricerca e produrre report/presentazioni


Contenuti sintetici

Il corso propone un approfondimento mirato sulle trasformazioni del lavoro e del mercato del lavoro in un’ottica comparativa a livello internazionale con particolare attenzione alle principali trasformazioni dell’occupazione nel settore dei servizi.

Programma esteso

Il corso propone un approfondimento mirato su alcuni dei temi più rilevanti riguardanti le trasformazioni del lavoro e del mercato del lavoro in un’ottica comparativa a livello internazionale con particolare attenzione alle trasformazioni delle professioni del terziario.

 

Gli argomenti toccati - legati dal più generale tema delle trasformazioni del lavoro, dell’occupazione, delle professioni e del mercato del lavoro nell’assetto terziario - saranno:

- la terziarizzazione dei sistemi economico-sociali, approfondendo le sue conseguenze sia in termini di cambiamento delle strutture occupazionali e professionali nei diversi paesi europei, sia in termini del cambiamento nei contenuti e nei modi di lavorare;

- i significati del lavoro nelle loro dimensioni di fonte di soddisfazione, riconoscimento sociale, identità, relazioni sociali, autorealizzazione.

 

Attraverso la partecipazione attiva degli studenti, le lezioni vogliono favorire la “messa in pratica” delle competenze acquisite attraverso l’analisi di ricerche empiriche e lo svolgimento diretto di una ricerca sul campo con tecniche di tipo sia quantitativo che qualitativo.


Prerequisiti

Padronanza delle conoscenze teoriche e metodologiche di base della sociologia del lavoro, buone capacità di apprendimento, di scrittura e comunicazione orale.

Metodi didattici

Le lezioni prevedono la partecipazione attiva degli studenti che verranno invitati a:

- commentare e discutere risultati di ricerche empiriche, sia di tipo quantitativo che di tipo qualitativo

- preparare un progetto di ricerca e strutturare le diverse fasi che lo compongono

- misurarsi direttamente con l’analisi di dati statistici attraverso semplici elaborazioni su alcuni dataset

- misurarsi direttamente con lo svolgimento e/o l’analisi di interviste qualitative a lavoratori e/o datori di lavoro;

- preparare brevi presentazioni in aula / scrivere un breve report di ricerca.

Modalità di verifica dell'apprendimento

Studenti frequentanti: valutazione in itinere del lavoro svolto in aula e breve prova orale finale.

Studenti non frequentanti: Esame scritto con due domande aperte.

Testi di riferimento

Fullin G. (2021), Front-Line Workers in the Global Service Economy. Overshadowed and Overstretched in the Fast Fashion World, Routledge.

Fellini I. (2017) Il terziario di consumo. Occupazione e professioni. Roma: Carocci. – alcuni capitoli /selected chapters

Oltre ai testi sopra indicati, che vogliono fornire un quadro di background, una bibliografia di riferimento comprendente articoli di carattere scientifico in lingua italiana e inglese e da rapporti di ricerca, sarà pubblicata sulla pagina dedicata al corso sul sito del Dipartimento, unitamente ad alcuni materiali utili.

Export

Learning objectives

Knowledge and understanding

Using an international comparative approach, the course goes in depth into specific issues dealing with work, employment and labour markets changes. A special focus will be devoted to the “terziarization” process and to employment in the service sector.


Applying knowledge and understanding

The course aims at providing students the following skills:

- presenting and discussing, with the support of different scientific documents (theoretical contributions, articles, research reports), issues relating to employment in the service sector;

- looking for, selecting, gathering and collecting empirical evidence to carry out the analysis of a specific issue or phenomenon in the labour market;

- designing and organizing a research project;

- carrying out a research with both quantitative and qualitative methods;

- analysing the results and present them through presentations/reports

Contents

Using an international comparative approach, the course goes in depth into specific issues dealing with work, employment and labour markets changes. A special focus will be devoted to changes concerning employment in the service sector.

Detailed program

Using an international comparative approach, the course goes in depth into specific issues dealing with work, employment and labour markets changes. A special focus will be devoted to changes concerning professions in the service industry.

 

The topics the course will deal with are all connected with the issue of work, employment and labor market changes in the service-based economy. More specifically they will be:

- the “service” transformation of the socio-economic assets and of the labor markets and its consequences on both the employment and occupational structure of the European countries and on actual work practices and contents;

- meanings of work in terms of social identity, self-fulfillement, satisfaction, social relations, social recognition.

The course is organized so that students can actively participate to classes in order to use the skills developed in a) analyzing and studying different empirical researches; b) critically reviewing and using original research materials; c) carrying out research by using both quantitative and qualitative methods.

Prerequisites

A basic command of sociological theory, methodology and fairly good skills in learning, writing and speaking.

Teaching methods

The active participation of students is required during all the lectures. Students will be invited and required to:

- comment and discuss the results of empirical researches, both quantitative and qualitative;

- prepare a research project and structure its specific phases

- directly experiment statistical data analysis, using datasets;

- directly confront with the carrying out and with the analysing of qualitative interviews to workers and employers;

- do short public presentations / write a short research report.

Assessment methods

Students attending classes: evaluation of work done during classes and brief oral exam.

Students not attending classes: written exam (two open questions).

Textbooks and Reading Materials

Fullin G. (2021), Front-Line Workers in the Global Service Economy. Overshadowed and Overstretched in the Fast Fashion World, Routledge.

Fellini I. (2017) Il terziario di consumo. Occupazione e professioni. Roma: Carocci /selected chapters

 

In addition to several chapters of the book cited above, the course bibliography – mainly made of scientific articles and report research in Italian and in English – and other useful documentation will be uploaded on the course web page on the Department website.

In addition to some chapters of the book cited above, the course bibliography – mainly made of scientific articles and research reports in Italian and in English – and other useful documentation will be uploaded on the course elearning web page.


Enter

Key information

Field of research
SPS/09
ECTS
8
Term
First semester
Activity type
Mandatory to be chosen
Course Length (Hours)
56
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • Giovanna Fullin
    Giovanna Fullin
  • Assistant

  • FG
    Fabio Gaspani

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Self enrolment (Student)
Manual enrolments

You are currently using guest access (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics