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  6. 1st year
  1. Proteomics
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Proteomics
Course ID number
2223-1-F0802Q056
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

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Obiettivi

Questo insegnamento descrive i principali obiettivi, strategie sperimentali e tecniche della proteomica. Verranno discussi esempi specifici tratti dalla letteratura scientifica.
Conoscenza e capacità di comprensione.
Lo studente conoscerà i principi fondamentali delle tecniche e delle strategie usate in proteomica, nonchè della loro implementazione e applicazione.
Capacità di applicare conoscenza e comprensione.
Lo studente sarà in grado di applicare le conoscenze acquisite alle future attività di studio, di laboratorio e di ricerca, e di comprendere e interpretare lavori scientifici che riportino dati di proteomica in riviste ad alto impact factor.
Autonomia di giudizio.
Lo studente sarà in grado di elaborare quanto appreso, al fine di interpretare e discutere criticamente i risultati di esperimenti propri e pubblicati in letteratura, ottenuti con le tecniche descritte.
Abilità comunicative.
Lo studente saprà esprimersi con proprietà di linguaggio nella descrizione delle metodologie trattate e nella discussione e interpretazione di risultati sperimentali.
Capacità di apprendimento.
Lo studente avrà le capacità di apprendimento necessarie per affrontare in autonomia studi successivi che richiedano conoscenza di proteomica, e saprà applicare anche ad altri ambiti il metodo di studio acquisito.

Contenuti sintetici

Identificazione di proteine, modificazioni post-traduzionali, proteomica quantitativa, interattomica, proteomica strutturale.

Programma esteso

Problematiche e strategia nella ricerca di biomarcatori
“Microarrays” di proteine
Gel bidimensionali
Proteomica basata su spettrometria di massa
Identificazione di proteine su larga scala
Proteomica quantitativa
Analisi di modificazioni post-traduzionali di proteine
Fosfoproteomica
Approcci “top down” e “bottom up”
Interattomica
Proteomica strutturale

Prerequisiti

Prerequisiti: conoscenze di base di biochimica delle proteine e biotecnologie
Propedeuticità. Nessuna

Modalità didattica

Lezioni frontali con il supporto di presentazioni elettroniche.

L'insegnamento verrà tenuto in lingua italiana.

Materiale didattico

Il materiale presentato durante le lezioni (slide) è disponibile alla pagina e-learning dell'insegnamento.
Verranno indicati lavori scientifici per ciascun argomento, che dovranno essere utilizzati per la preparazione all'esame.

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Primo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Prova scritta (1h e 30 min).
L'esame prevede domande aperte su tutto il programma dell'insegnamento, con una domanda di carattere generale e concettuale e una di carattere più tecnico. Verrà valutata la comprensione della materia, la padronanza di tecniche e metodi, e la capacità critica nella interpretazione dei risultati sperimentali.

Orario di ricevimento

Ricevimento. Lunedì h 16-17 o su appuntamento tramite e-mail.

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
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Aims

This course describes the main goals, experimental strategies and techniques of proteomics. Specific examples taken from the scientific literature will be discussed.
Knowledge and understanding.
The students will gain knowledge of the fundamental principles at the basis of the main proteomics techniques, as well as their implementation and application.
Applying knowledge and understanding.
The students will be able to apply the acquired knowledge to the subsequent courses, laboratory and research activities, as well as to understand and interpret the scientific papers reporting proteomics data in high impact factor journals. Making judgements.
The students will be able to process the acquired knowledge, in order to interpret and critically discuss results from the literature and their own work, obtained by the described methods.
Communication skills.
The students will be able to use an appropriate scientific language in the description of the acquired methods and in the discussion and interpretation of experimental results.
Learning skills.
The students will have the skills in reading and understanding to face autonomously the subsequent studies that require knowledge in proteomics and will be able to apply the acquired study method also to other matters.

Contents

Protein identification, post-translational modifications, quantitative proteomics, interactomics, structural proteomics.

Detailed program

Issues and strategies in biomarker discovery
Protein microarrays
2D gels
Mass-spectrometry-based proteomics
High-throughput protein identification
Quantitative proteomics
Protein post-translational modifications
Phosphoproteomics
“Top down” e “bottom up” approaches
Interactomics
Structural proteomics

Prerequisites

Background: basic notions of protein biochemistry and biotechnology.
Prerequisites. None

Teaching form

Classroom lectures supported by PowerPoint presentations.

Teaching language: italian.

Textbook and teaching resource

Learning material (slides of the lessons) is available at the e-learning web page of the course.
Scientific papers for each topic will be given. They have to be used for exam preparation.

Semester

First semester

Assessment method

Written examination (1h and 30 min).
The written exam will range on the entire course content, with one more general and conceptual question and one more technical question. The evaluation will focus on the understanding of the specific matter, knowledge of methods and techniques, and critical interpretation of the experimental results.

Office hours

Contact: Monday 4-5 p.m. or on demand, upon request by mail to lecturer.

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
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Key information

Field of research
BIO/10
ECTS
6
Term
First semester
Activity type
Mandatory to be chosen
Course Length (Hours)
42
Degree Course Type
2-year Master Degreee
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • RG
    Rita Grandori

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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