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Percorso della pagina
  1. Science
  2. Master Degree
  3. Biologia [F0602Q - F0601Q]
  4. Courses
  5. A.A. 2022-2023
  6. 1st year
  1. Natural Bioactive Compounds
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Natural Bioactive Compounds
Course ID number
2223-1-F0601Q110-F0601Q114M
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to One Health Laboratory: From Environment To Health

Course Syllabus

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Obiettivi

Questo modulo di insegnamento intende fornire le conoscenze di base sia teoriche che pratiche delle principali tecniche utilizzate per ottenere sostanze biologicamente attive da varie fonti sia vegetali che alimentari (foglie, frutti, semi ecc.) raccolte in campo durante i moduli precedenti. Al termine del corso lo studente avrà acquisito conoscenze sulle principali tecniche di estrazione green (convenzionali e non) e isolamento, al fine di ottenere fitoestratti biologicamente attivi di interesse nutraceutico alimentare. Lo studente sarà in grado valutare l’impatto ambientale del processo sviluppato e di scegliere la strategia più opportuna in relazione alle classi di molecole presenti nella matrice al fine di evitare fenomeni di degradazione ed aumentare la resa del processo.

Contenuti sintetici

Questo modulo di laboratorio è incentrato sulla estrazione e purificazione della componente bioattiva da matrici vegetali campionate in differenti ecosistemi, al fine sviluppare protocolli analitici per ottenere fitocomplessi con potenziali applicazioni in ambito nutraceutico alimentare.

Programma esteso

Questa parte del corso “Laborotorio One Health” porterà lo studente a capire quali risorse si possono trovare nella biodiversità sia in termini di metaboliti bioattivi capaci di promuovere il benessere e prevenire le malattie sia in termini di effetti diretti di mitigazione (la biodiversità per ridurre inquinamento, temperature, per il benessere psicofisico). Si analizzeranno tuttavia anche fattori di rischio come sostanze anti-nutrienti, inquinanti chimici naturali e di processo, che possono influenzare negativamente la salute dell’uomo.
Dal punto di vista tecnico il laboratorio fornirà agli studenti le conoscenze teoriche e pratiche per:
Applicare le principali tecniche di estrazione declinate in ottica green (macerazione, decozione, sonicazione, estrazione con liquidi pressurizzati, estrazione con fluidi supercritici)
Sviluppare le strategie analitiche per pre-concetrazione, purificazione e isolamento (evaporazione, liofilizzazione estrazione in fase solida SPE, cromatografia bassa pressione) dei composti di bioattivi di origine naturale.
La determinazione quali quantitativa dei principali composti presenti negli estratti mediante tecniche analitiche
La valutazione di alcune proprietà biologiche come l’attività antiossidante mediante saggi spettrofotometrici (DPPH; ABTS)

Prerequisiti

Conoscenze di chimica generale ed organica utili sia per la piena comprensione delle lezioni teoriche in aula, ma anche per potere svolgere in sicurezza le attività di laboratorio pratiche

Modalità didattica

Lezioni in aula e in laboratorio

Materiale didattico

Le diapositive utilizzate a lezione verrano fornite sulla piattaforma e-learning.

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Le conoscenze acquisite durante il corso verranno valutate tramite un esame orale che ha l'obiettivo di verificare l'acquisizione delle conoscenze previste secondo quanto dettagliato negli obiettivi del corso la sua capacità di discutere il programma usando la terminologia appropriata. La valutazione finale verrà effettuata mediante l’analisi della relazione scritta sulle attività svolte durante il laboratorio e da alcune domande orali, volti ad accertare la comprensione degli argomenti teorici e degli esperimenti svolti in laboratorio.

Orario di ricevimento

Su appuntamento

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
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Aims

The current course provides both theoretical and practical basic knowledge of the main techniques used to obtain biologically active substances from various plant and food sources (leaves, fruits, seeds, etc.) collected in the field during the previous laboratory’s activities. At the end of the course, the students will acquire knowledge about the main green extraction techniques (conventional and non-conventional) and isolation strategies to obtain biologically active phytoextracts of nutraceutical interest. The student will be able to evaluate the environmental impact of the developed process and choose the most appropriate strategy relating to the classes of molecules occurring in the matrices in order to avoid degradation phenomena and increase the yield of the process.

Contents

The current laboratory is focused on the extraction and purification of the bioactive components from plant matrices sampled in different ecosystems, in order to develop analytical protocols to obtain phytocomplexes with potential applications in nutraceutical and food industry.

Detailed program

This part of the "One Health Laboratory" will lead the student to understand the resources that can be found in biodiversity both in terms of bioactive metabolites capable of promoting wellness and preventing diseases and in terms of direct mitigation effects (biodiversity to reduce pollution, temperatures, for psychophysical well-being). However, risk factors such as anti-nutrients, natural and process chemical pollutants, which can negatively affect human health, will also be analyzed.
From a technical point of view, the laboratory practice will provide students with the theoretical and practical knowledge to:

  1. To apply the main extraction techniques declined from a green perspective (maceration, decoction, sonication, extraction with pressurized liquids, extraction with supercritical fluids)
  2. To develop analytical strategies for pre-concentration, purification and isolation (evaporation, lyophilization, solid phase extraction (SPE), low-pressure chromatography) of bioactive compounds of natural origin.
  3. To provide the quantitative determination of the main compounds occurring in the extracts by using analytical techniques
  4. The evaluation of some biological properties such as radical scavenging activity evaluated by spectrophotometric assays (DPPH; ABTS)

Prerequisites

Knowledge of chemistry and organic chemistry is useful both for the full learning of the theoretical lessons, but also to be able to carry out practical laboratory activities safely

Teaching form

Oral lessons and laboratory activities.

Textbook and teaching resource

The slides used in class will be uploaded on the e-learning .

Semester

Assessment method

The knowledge acquired during the course will be assessed through an oral exam which has the aim of verifying the acquisition of the expected knowledge according to what is detailed in the course objectives and its ability to discuss the program using the appropriate terminology. The final valuation will be carried out by analyzing the written report on the activities carried out during the laboratory and some oral questions, aimed at ascertaining the understanding of the theoretical topics and experiments carried out in the laboratory practice.

Office hours

On appointment

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
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Key information

Field of research
CHIM/10
ECTS
2
Term
Second semester
Activity type
Mandatory to be chosen
Course Length (Hours)
20
Degree Course Type
2-year Master Degreee
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • Luca Campone
    Luca Campone

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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