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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicina e Chirurgia [H4103D - H4101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2023-2024
  6. 2nd year
  1. Food Biochemistry
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Food Biochemistry
Course ID number
2324-2-H4101D006-H4101D017M
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Biochemistry and Molecular Biology

Course Syllabus

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Obiettivi

Il modulo ha come obiettivo quello di analizzare gli aspetti nutrizionali come fonte d’energia nella vita.

Contenuti sintetici

Aspetti biochimici dei processi digestivi e dell’assorbimento dei nutrienti. Metabolismo basale. Principi di alimentazione. Vitamine idrosolubili e liposolubili. Omeostasi dei carboidrati, dei lipidi e delle proteine. Il ciclo alimentazione-digiuno

Programma esteso

Biochimica della nutrizione - Aspetti biochimici dei processi digestivi e dell’assorbimento dei nutrienti. Metabolismo basale. Fabbisogno calorico in diverse situazioni fisiologiche. Principi di alimentazione. LARN. Diete. Riserve energetiche dell’organismo. - Vitamine idrosolubili e liposolubili. - Omeostasi dei carboidrati, dei lipidi e delle proteine. Il ciclo alimentazione-digiuno. Classi dei principali alimenti: 1) Animale: carni, pesci, latte. 2)Vegetale: cereali, legumi, frutta, verdura. 3) Minerali: acqua. Caffè, Energy Drink, Etichette Alimentari e normative. Diete a confronto. Diete Onnivore/Vegetariane/Vegane

Prerequisiti

Conoscenze relative ai corsi propedeutici indicati nel regolamento del corso di laurea

Modalità didattica

Nel periodo di emergenza Covid-19 le lezioni si svolgeranno in remoto asincrono con alcuni eventi in sincrono e alcuni in presenza fisica.

Si organizzeranno durante il periodo delle lezioni, gruppi in presenza per la discussione di argomenti e esercitazioni di gruppo in presenza e /o in online in sincrono

Materiale didattico

Arienti - Le basi molecolari della Nutrizione , Piccin

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo anno, I semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Scritto e orale

Orario di ricevimento

su appuntamento

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
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Aims

BIOCHEMISTRY OF NUTRITION- The module aims to describe the nutritional aspects as a source of energy in life.

Contents

BIOCHEMISTRY OF NUTRITION- Biochemical aspects of digestion and absorption of nutrients. Basal metabolic rate. Principles of power and fat-soluble vitamins. Homeostasis of carbohydrates, lipids and proteins. The fasting feeding cycle.

Detailed program

Nutrition biochemistry - Biochemical aspects of digestive processes and nutrient absorption. Basal metabolism. Caloric requirement in different physiological situations. Feeding principles. RDAs. Diets. Energy reserves of the organism. - Water-soluble and fat-soluble vitamins. - Homeostasis of carbohydrates, lipids and proteins. The feeding-fasting cycle. Classes of the main foods: 1) Animal: meat, fish, milk. 2) Vegetable: cereals, legumes, fruit, vegetables. 3) Minerals: water. Coffee, Energy Drink, Food Labels and regulations. Diets in comparison. Omnivorous / Vegetarian / Vegan Diets

Prerequisites

Knowledge of the introductory courses indicated in the regulation of the degree course

Teaching form

During the Covid-19 emergency period, lessons will take place remotely asynchronously with some events in synchronously and some in physical presence.

During the period of the lessons, presence groups will be organized to discuss topics and group exercises in presence and / or online synchronously

Textbook and teaching resource

Arienti - Le basi molecolari della Nutrizione , Piccin

Semester

Second Year, I semester

Assessment method

Written and oral examination

Office hours

By appointment

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

Field of research
BIO/10
ECTS
1
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
12
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • EC
    Emanuela Cazzaniga

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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