Syllabus del corso
Obiettivi
- Fornire una formazione di base sul fenomeno dei disturbi alimentari nella molteplicità delle sue sfaccettature.
- Offrire una conoscenza mirata sulle risposte terapeutiche approntate dal sistema sanitario per contrastarne la diffusione.
- Evidenziare le potenzialità dell’approccio etnografico quale strumento analitico del modello di cura cosiddetto “multidisciplinare integrato”.
Contenuti sintetici
I disturbi del comportamento alimentare (DCA) rappresentano un’autentica emergenza sociale. La loro diffusione nei paesi occidentali a capitalismo avanzato interroga l’articolazione tra sistema alimentare, clinica dell’alimentazione, rappresentazioni della corporeità e forme attuali del disagio psichico. A sua volta, la ricerca di una risposta terapeutica adeguata alla loro risoluzione porta allo scoperto il fondamento cartesiano del sistema medico occidentale, cercando di oltrepassarne i limiti.
Programma esteso
- Inquadramento clinico dei DCA (classificazione nosografica e principali tipologie).
- Cenni sull’evoluzione storica del problema.
- Correlazione tra sistema alimentare occidentale, significato biologico e socio-culturale della nutrizione umana, modelli egemonici di corporeità.
- La questione di genere: una patologia al femminile?
- L’evoluzione dei modelli di cura: dal monodisciplinare al “multidisciplinare integrato”
- DCA e biopolitiche della salute: la situazione dei servizi assistenziali in Italia.
- ll lavoro di équipe (con una specifica focalizzazione sul ruolo della professione infermieristica)
- Etnografia di un centro di cura residenziale per anoressia e bulimia: i risultati di una tesi di Dottorato
Prerequisiti
Iscrizione al 2° o al 3° anno del Corso di Laurea in Infermieristica
Modalità didattica
Lezione frontale
Materiale didattico
BIBLIOGRAFIA ESSENZIALE A CUI SI FARA’ RIFERIMENTO NEL CORSO:
Approccio medico-psichiatrico e psicoanalitico
AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION (APA), (2013) Manuale diagnostico e statistico dei disturbi mentali. Tr. it.
Raffaello Cortina, Milano 2014.
BIANCHINI, P., DALLA RAGIONE, L. (2006), Il cuscino di Viola. Dal corpo nemico al corpo consapevole, Diabasis,
Reggio Emilia.
BRUCH, H. (1978), La gabbia d’oro. L’enigma dell’anoressia mentale. Tr. it. Feltrinelli, Milano 1983.
CUZZOLARO, M. (2014), Anoressie e bulimie. Il Mulino, Bologna.
GIORDANO, S. 2005. Understanding Eating Disorders: Conceptual and Ethical Issues in the Treatment of Anorexia
and Bulimia Nervosa. Oxford University Press.
GIORDANO, S. 2019. “Anorexia Nervosa: A Case for Exceptionalism in Ethical Decision Making”. Philosophy,
Psychiatry, & Psychology Vol. 26(4): 315-331.
MINUCHIN, S., ROSMAN, B., BAKEL, L. (1980), Famiglia psicosomatica. Astrolabio, Roma.
RECALCATI M., (1997), L'ultima cena: anoressia e bulimia. Bruno Mondadori, Milano.
SELVINI-PALAZZOLI, M. (1963), L’anoressia mentale. Raffaello Cortina, Milano 2006.
Storia, sociologia e antropologia
BELL, R.M. (1987), La santa anoressia. Tr. it. Laterza, Roma-Bari 1987.
BORDO, S. (1993), Il peso del corpo, Feltrinelli, Milano 1977.
GORDON, R. (1990), Anoressia e bulimia. Anatomia di un'epidemia sociale. Tr. it. Raffaello Cortina, Milano 1991.
ELI, K, WARIN, M. (2018) (eds.), “Anthropological perspectives on eating disorders: Deciphering cultural logics”
[Special Issue]. In, Transcultural Psychiatry, 55 (4)
FOUCAULT, M. (1992) Tecnologie del sé. Un seminario con Michel Foucault. Bollati Boringhieri, Torino.
GREMILLION, H. (2003), Feeding Anorexia: Gender and Power at a Treatment Center. Duke University Press USA
LESTER, R.J. (2019), Famished. Eating Disorders and Failed Care in America. University of California Press.
O’CONNOR, R. & Van ESTERIK, P. (2008), “De-medicalizing anorexia A new cultural brokering”.In Anthropology
Today, 24, 5, pp. 6-9
TESTONI, I. (2001), Il dio cannibale. UTET, Torino.
VANDEREYCKEN W., VAN DETH R., (1994), Dalle sante ascetiche alle ragazze anoressiche, Raffaello Cortina, Milano 1995.
WARIN, M. (2005). Transformations of intimacy and sociality in anorexia: Bedrooms in public institutions. Body
& Society, 11, pp. 97–113
Sustainable Development Goals
Aims
• Provide basic training on the phenomenon of eating disorders in the multiplicity of its facets.
• Provide targeted knowledge on therapeutic responses prepared by the health system to counter its spread.
• To highlight the potential of the ethnographic approach as an analytical tool of the so-called "multidisciplinary integrated" therapy model.
Contents
Eating disorders (DCA) represent a real social emergency. Their diffusion in Western countries based on advanced capitalism questions the articulation between food system, nutritional clinic, representations of corporeity and current forms of psychic distress. The search for an adequate therapeutic response, in turn, highlights the Cartesian foundation of the Western medical system, trying to go beyond its limits.
Detailed program
- Clinical classification of DCA (nosographic classification and main types).
- Hints at the historical evolution of the problem.
- Correlation between Western food system, biological and socio-cultural meaning of human feed, hegemonic corporeity models.
- The gender issue: a female pathology?
- The evolution of medical models: from monodisciplinary to "integrated multidisciplinary"
- DCA and health biopolitics: the situation of welfare services in Italy.
- Team work (with a specific focus on the role of the nursing profession)
- Ethnography of a residential treatment center for anorexia and bulimia: the results of a PhD thesis
Prerequisites
2nd and 3rd year of course Student Nurses
Teaching form
Frontal classes
Textbook and teaching resource
BIBLIOGRAFIA ESSENZIALE A CUI SI FARA’ RIFERIMENTO NEL CORSO:
Approccio medico-psichiatrico e psicoanalitico
AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION (APA), (2013) Manuale diagnostico e statistico dei disturbi mentali. Tr. it.
Raffaello Cortina, Milano 2014.
BIANCHINI, P., DALLA RAGIONE, L. (2006), Il cuscino di Viola. Dal corpo nemico al corpo consapevole, Diabasis,
Reggio Emilia.
BRUCH, H. (1978), La gabbia d’oro. L’enigma dell’anoressia mentale. Tr. it. Feltrinelli, Milano 1983.
CUZZOLARO, M. (2014), Anoressie e bulimie. Il Mulino, Bologna.
GIORDANO, S. 2005. Understanding Eating Disorders: Conceptual and Ethical Issues in the Treatment of Anorexia
and Bulimia Nervosa. Oxford University Press.
GIORDANO, S. 2019. “Anorexia Nervosa: A Case for Exceptionalism in Ethical Decision Making”. Philosophy,
Psychiatry, & Psychology Vol. 26(4): 315-331.
MINUCHIN, S., ROSMAN, B., BAKEL, L. (1980), Famiglia psicosomatica. Astrolabio, Roma.
RECALCATI M., (1997), L'ultima cena: anoressia e bulimia. Bruno Mondadori, Milano.
SELVINI-PALAZZOLI, M. (1963), L’anoressia mentale. Raffaello Cortina, Milano 2006.
Storia, sociologia e antropologia
BELL, R.M. (1987), La santa anoressia. Tr. it. Laterza, Roma-Bari 1987.
BORDO, S. (1993), Il peso del corpo, Feltrinelli, Milano 1977.
GORDON, R. (1990), Anoressia e bulimia. Anatomia di un'epidemia sociale. Tr. it. Raffaello Cortina, Milano 1991.
ELI, K, WARIN, M. (2018) (eds.), “Anthropological perspectives on eating disorders: Deciphering cultural logics”
[Special Issue]. In, Transcultural Psychiatry, 55 (4)
FOUCAULT, M. (1992) Tecnologie del sé. Un seminario con Michel Foucault. Bollati Boringhieri, Torino.
GREMILLION, H. (2003), Feeding Anorexia: Gender and Power at a Treatment Center. Duke University Press USA
LESTER, R.J. (2019), Famished. Eating Disorders and Failed Care in America. University of California Press.
O’CONNOR, R. & Van ESTERIK, P. (2008), “De-medicalizing anorexia A new cultural brokering”.In Anthropology
Today, 24, 5, pp. 6-9
TESTONI, I. (2001), Il dio cannibale. UTET, Torino.
VANDEREYCKEN W., VAN DETH R., (1994), Dalle sante ascetiche alle ragazze anoressiche, Raffaello Cortina, Milano 1995.
WARIN, M. (2005). Transformations of intimacy and sociality in anorexia: Bedrooms in public institutions. Body
& Society, 11, pp. 97–113
Assessment method
Frequency