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  1. Economics
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  5. A.A. 2023-2024
  6. 1st year
  1. Microeconomics M
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Microeconomics M
Course ID number
2324-1-F8204B005
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
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Obiettivi formativi

Il corso (42 ore di lezione frontale e 6 CFU) si propone di offrire conoscenze specialistiche nell'area della microeconomia, di cui si presuppone una buona conoscenza a livello di laurea triennale. In particolare, si concentra sulla formulazione dei problemi di massimizzazione dell'utilità e del profitto (minimizzazione dei costi), e sulle rispettive presentazioni duali. Il principale obiettivo è quello di familiarizzare gli studenti con le proprietà delle funzioni di domanda e offerta che da questi si derivano, e con le loro implicazioni in termini di misure di benessere e efficienza.

Contenuti sintetici

Il corso discuterà i principali risultati microeconomici nell'area della teoria e e delle applicazioni della dualità nella sfera del consumo e della produzione.

Programma esteso

Il corso considererà i principali metodi della moderna teoria della produzione e del consumo, con particolare riferimento ai risultati di dualità (presentazione dei problemi primali e duali e relazioni funzionali tra le misure rilevanti).
In particolare, si analizzeranno:
funzioni di produzione dirette e indirette;
funzioni di utilità dirette e indirette;
funzioni di costo e di spesa;
la funzione di profitto;
le preferenze quasi lineari e il surplus del consumatore;
la domanda (diretta ed inversa) di fattori produttivi e di beni di consumo;
metodi di scomposizione à la Slutsky degli effetti di prezzo sulla domanda;
identità di Roy e identità di Hotelling-Wold;
lemma di Hotelling e lemma di Shephard.

Prerequisiti

Calcolo (analisi e algebra lineare) e microeconomia di base.

Metodi didattici

Lezioni frontali ed esercitazioni in classe

Modalità di verifica dell'apprendimento

Esame scritto con 2 esercizi e una domanda aperta: ciascuna delle 3 parti vale 10 punti ai fini del voto finale, in trentesimi. Non sono previste prove intermedie.

Testi di riferimento

Hal R. Varian, Analisi Microeconomica, Cafoscarina, 2003: Capitolo 1 (tutto tranne paragrafo 1.3), Capitolo 2 (tutto tranne paragrafi 2.5 e 2.6), Capitolo 3 (tutto), Capitolo 4 (tutto tranne paragrafo 4.5), Capitolo 5 (tutto), Capitolo 6 (pp. 87-89, paragrafi 6.4 e 6.5), Capitolo 7 (tutto), Capitolo 8 (paragrafi 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, e 8.6), Capitolo 9 (paragrafi 9.2 e 9.5), Capitolo 10 (paragrafi 10.1. 10.2 e 10.3).

  • materiale sulla statica comparata dei costi, la domanda inversa di input, la funzione di produzione indiretta, la dualità nel consumo e le preferenze quasi lineari caricato sul sito.

Altro possibile testo:
Richard Cornes, Duality and Modern Economics, Cambridge University Press, 1992.

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo semestre.

Lingua di insegnamento

Italiano.

Sustainable Development Goals

CONSUMO E PRODUZIONE RESPONSABILI
Export

Learning objectives

This course (42 hours of teaching and 6 credits) aims to discuss a few advanced topics in microeconomics and it assumes a good knowledge of basic microeconomic principles. In particular, it focuses on the formulations of the programs of profit and utility maxiization, and on their dual presentations. It aims to make the students familiar with the main properties of the demand and supply functions which derive from those programs, and with their implications in terms of welfare and efficiency measures.
.

Contents

This course aims to discuss some fundamental results in the theory of duality in production and consumption theory.

Detailed program

The course first part aims to provide a treatment of duality theory and its applications in modern microeconomics. Problems of consumer and producer optimization will be presented in both primal and dual versions and functional relations among relevant variables will be discussed. In particular, we will discuss:
direct and indirect production functions;
direct and indirect utility functions;
cost/expenditure functions;
profit functions;
quasi-linear preferences and consumer surplus measures;
input and consumption direct and inverse demand functions;
Slutsky decompositions of price effects;
Roy and Hotelling-Wold identities:
Hotelling and Shephard lemmas.

Prerequisites

Basic calculus (analysis and linear algebra) and microeconomics.

Teaching methods

Lectures and classes of exercises.

Assessment methods

Written final test with 2 exercises and 1 open question: each of the three part gives up to 10 point for the final mark. No partial/intermediate exams.

Textbooks and Reading Materials

Hal R. Varian, Microeconomic Theory, third edition, Norton, 1992: Chapter 1 (all but paragraph 1.3), Chapter 2 (all but paragraphs 2.5 and 2.6), Chapter 3 (all), Chapter 4 (all but paragraph 4.5), Chapter 5 (all), Chapter 6 (pp. 87-89, paragraphs 6.4 and 6.5), Chapter 7 (all), Chapter 8 (paragraphs 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, and 8.6), Chapter 9 (paragraphs 9.2 and 9.5), Chapter 10 (paragraphs 10.1. 10.2 and 10.3).

  • additional stuff uploaded on the course website on the comparative statics of costs, input inverse demand, the indirect production function, duality in consumption and quasilinearity of preferences and the marshallian consumer surplus.

Just another textbook:
Richard Cornes, Duality and Modern Economics, Cambridge University Press, 1992.

Semester

II semester.

Teaching language

Italian.

Sustainable Development Goals

RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION
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Key information

Field of research
SECS-P/01
ECTS
6
Term
Second semester
Activity type
Mandatory to be chosen
Course Length (Hours)
42
Degree Course Type
2-year Master Degreee
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • PB
    Paolo Bertoletti

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION - Ensure sustainable consumption and production patterns
RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION

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