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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicina e Chirurgia [H4103D - H4101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2024-2025
  6. 2nd year
  1. Food Biochemistry
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Food Biochemistry
Course ID number
2425-2-H4101D006-H4101D017M
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Biochemistry and Molecular Biology

Course Syllabus

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Obiettivi

Il modulo ha come obiettivo quello di analizzare gli aspetti nutrizionali come fonte d’energia nella vita.

Contenuti sintetici

Aspetti biochimici dei processi digestivi e dell’assorbimento dei nutrienti. Metabolismo basale. Principi di alimentazione: nutrienti e alimenti. Vitamine idrosolubili e liposolubili. Omeostasi dei carboidrati, dei lipidi e delle proteine. Il ciclo alimentazione-digiuno. Diete a confronto.

Programma esteso

Biochimica della nutrizione - Aspetti biochimici dei processi digestivi e dell’assorbimento dei nutrienti. Metabolismo basale. Fabbisogno calorico in diverse situazioni fisiologiche. Principi di alimentazione. LARN. Diete. Riserve energetiche dell’organismo. - Vitamine idrosolubili e liposolubili. - Omeostasi dei carboidrati, dei lipidi e delle proteine. Il ciclo alimentazione-digiuno. Classi dei principali alimenti: 1) Animale: carni, pesci, latte. 2)Vegetale: cereali, legumi, frutta, verdura. 3) Minerali: acqua. Caffè, Energy Drink, Etichette Alimentari e normative. Diete a confronto. Diete Onnivore/Vegetariane/Vegane

Prerequisiti

Per sostenere l’esame di Chimica biologica e biologia molecolare è necessario il superamento di Scienze Propedeutiche

Modalità didattica

Le lezioni saranno erogative e in presenza (6 lezioni da 2 ore)

Materiale didattico

Arienti - Le basi molecolari della Nutrizione , Piccin

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo anno, I semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

test a risposte chiuse (4 domande a scelta multipla) per il controllo della preparazione sul programma d'esame

Orario di ricevimento

su appuntamento richiesto per email emanuela.cazzaniga@unimib.it

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE | ISTRUZIONE DI QUALITÁ
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Aims

BIOCHEMISTRY OF NUTRITION- The module aims to describe the nutritional aspects as a source of energy in life.

Contents

BIOCHEMISTRY OF NUTRITION- Biochemical aspects of digestion and absorption of nutrients. Basal metabolic rate. From nutrient to food. water- and fat-soluble vitamins. Homeostasis of carbohydrates, lipids and proteins. The fasting feeding cycle. Comparison between food habits.

Detailed program

Nutrition biochemistry - Biochemical aspects of digestive processes and nutrient absorption. Basal metabolism. Caloric requirement in different physiological situations. Feeding principles. RDAs. Diets. Energy reserves of the organism. - Water-soluble and fat-soluble vitamins. - Homeostasis of carbohydrates, lipids and proteins. The feeding-fasting cycle. Classes of the main foods: 1) Animal: meat, fish, milk. 2) Vegetable: cereals, legumes, fruit, vegetables. 3) Minerals: water. Coffee, Energy Drink, Food Labels and regulations. Comparison between food habits. Omnivorous / Vegetarian / Vegan Diets.

Prerequisites

To take the Biological Chemistry and Molecular Biology exam it is necessary to pass the Propaedeutic Sciences exam

Teaching form

The lessons will be delivered and in person (6 lessons of 2 hrs)

Textbook and teaching resource

Arienti - Le basi molecolari della Nutrizione , Piccin

Semester

Second Year, I semester

Assessment method

Closed-answer test (4 multiple choice questions) to check your preparation on the exam programme

Office hours

By appointment request by email emanuela.cazzaniga@unimib.it

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING | QUALITY EDUCATION
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Key information

Field of research
BIO/10
ECTS
1
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • EC
    Emanuela Cazzaniga

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING
QUALITY EDUCATION - Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all
QUALITY EDUCATION

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