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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicina e Chirurgia [H4103D - H4101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2025-2026
  6. Attività a Scelta dello Studente
  7. Dal 4° anno
  1. Technological Innovation in Surgery
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Technological Innovation in Surgery
Course ID number
2526-4-H4101D083
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

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Obiettivi

L'obiettico del corso è portare lo studente a conoscere le metodiche e le tecniche chirurgiche di nuova acquisizione, sia relative all’applicazione di presidi farmacologici, sia di biomateriali, sia di tecniche di chirurgia laparoscopica e robotica.

Contenuti sintetici

Descrizione delle metodiche e tecniche chirurgiche di nuova acquisizione, sia relative all’applicazione di presidi farmacologici sia di biomateriali. Cenni di storia delle tecniche chirurgiche e loro evoluzione. Il rapporto stretto della chirurgia moderna con la radiologia interventistica. Integrazione con scienze di base.

Programma esteso

Tecniche di emocoagulazione

Tecniche di sutura

Tecniche di chirurgia miniinvasiva e robotica

Tecniche di anastomosi meccaniche intestinali

Tecniche di resezione epatica e di ipertrofizzazione epatica.

Sessione di radiologia interventistica.

Prerequisiti

Iscrizione al quarto anno del Corso di Laurea in Medicina e Chirurgia e successivi

Modalità didattica

Didattica frontale. Dimostrazioni pratiche in sala operatoria.

Gli insegnamenti verranno erogati in modalità “in presenza”

Materiale didattico

Dispense.

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Colloquio finale sulla base della frequenza al Corso

Orario di ricevimento

Su appuntamento, previo accordo via e-mail
mattia.garamcini@unimib.it
mattia_garancini@yahoo.it

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE | ISTRUZIONE DI QUALITÁ
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Aims

The aim of the course id to take the student to learn about newly acquired surgical methods and techniques, relating to the application of pharmacological aids, biomaterials, techniques of laparoscopic and robotic surgery.

Contents

Description of new surgical methods and techniques, both relevant to the applications of new devices and biomaterials. Historical notes of surgical techniques and their evolution. The relationship between surgery and interventional radiology. Integration with basis sciences.

Detailed program

Blood coagulation techniques.

Surgical sutures techniques.

Techniques of mini-invasive and robotic surgery.

Techniques of mechanical anastomosis.

Techniques of liver resection, liver hypertrophy.

Interventional radiology session.

Prerequisites

Medical students at 4th year and over

Teaching form

Lectures. Demonstrations in surgical rooms. Lessons will be provided in presence

Textbook and teaching resource

Lecture notes.

Semester

Second semester

Assessment method

Final discussion, based on the attendance to the course

Office hours

By appointment, arranged by e-mail
mattia.garamcini@unimib.it
mattia_garancini@yahoo.it

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING | QUALITY EDUCATION
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Key information

Field of research
NN
ECTS
1
Term
Annual
Activity type
Elective
Course Length (Hours)
7
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • MG
    Mattia Garancini

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING
QUALITY EDUCATION - Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all
QUALITY EDUCATION

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