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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicina e Chirurgia [H4103D - H4101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2018-2019
  6. 2nd year
  1. Alimentazione e Salute, Cibo e Cervello
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Alimentazione e Salute, Cibo e Cervello
Course ID number
1819-2-H4101D273
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

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Obiettivi

Mettere in evidenza i rapporti tra alimentazione, cibo e salute - Il cibo come droga – Le vie cerebrali implicate nei meccanismi alimentari: la neurogastronomia

Contenuti sintetici

Cibo e cervello: neurogastronomia – Il cibo come farmaco – Cibo, alimentazione, salute – Cibo e patologie

Programma esteso

Il cibo come farmaco – Cibo e salute: alimentazione, patologie e dietetica – Evoluzione dei sapori – Cibo e cervello: neurogastronomia

Prerequisiti

Iscrizione al II anno del Corso di Laurea in Medicina, al I anno del Corso di Laurea in Infermieristica, al I anno in Ostetricia e al I Fisioterapia

Modalità didattica

Lezioni frontali e laboratori

Materiale didattico

V.A. Sironi, Le declinazioni del cibo, Laterza, Roma-Bari, 2015

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Verifica interattiva a fine corso

Orario di ricevimento

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Aims

Emphasize the relathionships between diet, food and health – Food as drug – The brain pathways involved in the food mechanisms: the neurogastronomy

Contents

Food and brain: neurogastronomy – Food as medicine – Diet, nutrition and health – Food an pathological aspects

Detailed program

Food as medicine – Food and health: nutrition and pathologies – Evolution of flavors – Brain and food: neurogastronony

Prerequisites

Students at II year and over in Medicine, I years and over and students of the Courses in Nursing, Midewifery and Physiotherapy

Teaching form

Lectures and workshop

Textbook and teaching resource

V.A. Sironi, Le declinazioni del cibo, Laterza, Roma-Bari, 2015

Semester

Assessment method

Interactive verification at the course conclusion

Office hours

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Key information

Field of research
NN
ECTS
1
Term
Annual
Activity type
Elective
Course Length (Hours)
7
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree

Staff

    Teacher

  • VS
    Vittorio Alessandro Sironi

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Enrolment methods

Manual enrolments

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