Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home My Media
Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicine and Surgery [H4104D - H4102D]
  4. Courses
  5. A.A. 2018-2019
  6. 1st year
  1. Biochemistry
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Biochemistry
Course ID number
1819-1-H4102D008-H4102D023M
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Clerkship 2

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

Gli studenti saranno in grado di comprendere le principali tecniche biochimiche, la preparazione di tutto il necessario per fare un saggio di analisi per proteine, lipidi o carboidrati, utilizzando un approccio "pratico" e sotto la supervisione di personale qualificato in laboratorio. L’ultima lezione consisterà nella discussione di casi clinici basandosi sulle conoscenze biochimiche apprese durante il corso “Biochemistry”

Contenuti sintetici

Gli studenti sono introdotti alle principali tecniche biochimiche, alla strumentazione, ai reagenti e materiali necessari per lo svolgimento di un saggio biochimico per l’analisi di proteine, lipidi e carboidrati.

Programma esteso

Dosaggio proteico.

Analisi di lipidi: Cromatografia su strato sottile (TLC).

Dosaggio di carboidrati: Valutazione della glicemia.

Discussione casi clinici.


Prerequisiti

Conoscenze scientifiche a livello di scuola secondaria superiore

Modalità didattica

laboratorio pratico

Materiale didattico

Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Semestrale (II)

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Valutazione dell'idoneità sulla base della frequenza/partecipazione durante le attività. Le conoscenze acquisite saranno inoltre oggetto nel corso dell’esame di “Basic sciences” con le modalità ivi descritte

Orario di ricevimento

Vedere “Clerkship 2”


Export

Aims

Students will be able to the understand the basic biochemical techniques, to prepare a biochemistry assay of protein, lipid or sugar, under the supervision of qualified laboratory staff and by using an "on field" approach. The last lesson will consist in the discussion of clinical cases based on the biochemical knowledge learned during the course "Biochemistry”

Contents

The students are introduced to the main biochemical techniques and to the instruments, reagents and materials needed for biochemistry assay (to analyse protein, lipid and sugar).

Detailed program

Protein assay.

Lipid assay: Thin Layer Chromatography (TLC)

Sugar assay: Blood sugar level

Clinical cases discussion.

Prerequisites

College-level scientific knowledge

Teaching form

laboratory practice

Textbook and teaching resource

Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin

Semester

2nd term

Assessment method

Assessment of the suitability on the basis of the attendance/participation to the laboratory activities. Knowledge and skills will be further assessed during the “Basic sciences” examination, with the modalities there described

Office hours

See “Clerkship 2”

Enter

Key information

Field of research
BIO/10
ECTS
1
Term
Second semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
15
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree

Staff

    Teacher

  • EC
    Emanuela Cazzaniga

Enrolment methods

Manual enrolments
Course meta link (Clerkship 2 [1819-1-H4102D008])

You are not logged in. (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics