- Medicine and Surgery
- Single Cycle Master Degree (6 years)
- Medicine and Surgery [H4102D]
- Courses
- A.A. 2019-2020
- 1st year
- Biochemistry
- Summary
Course Syllabus
Obiettivi
Gli studenti saranno in grado di comprendere le
principali tecniche biochimiche, la preparazione di tutto il necessario per
fare un saggio di analisi per proteine, lipidi o carboidrati, utilizzando un
approccio "pratico" e sotto la supervisione di personale qualificato
in laboratorio. L’ultima lezione consisterà nella discussione di casi clinici
basandosi sulle conoscenze biochimiche apprese durante il corso “Biochemistry”
Contenuti sintetici
Gli studenti sono introdotti alle principali
tecniche biochimiche, alla strumentazione, ai reagenti e materiali necessari
per lo svolgimento di un saggio biochimico per l’analisi di proteine, lipidi e
carboidrati.
Programma esteso
Dosaggio proteico.
Analisi di lipidi: Cromatografia su strato sottile (TLC).
Dosaggio di carboidrati: Valutazione della glicemia.
Discussione casi clinici.
Prerequisiti
Conoscenze scientifiche a livello di scuola
secondaria superiore
Modalità didattica
laboratorio pratico
Materiale didattico
Textbook of biochemistry with clinical
correlations, TM Devlin
Periodo di erogazione dell'insegnamento
Semestrale (II)
Modalità di verifica del profitto e valutazione
Valutazione dell'idoneità sulla base della
frequenza/partecipazione durante le attività. Le conoscenze acquisite saranno
inoltre oggetto nel corso dell’esame di “Basic sciences” con le modalità ivi
descritte
Orario di ricevimento
Vedere “Clerkship 2”
Aims
Students will be able to the understand the basic biochemical techniques, to prepare a biochemistry assay of protein, lipid or sugar, under the supervision of qualified laboratory staff and by using an "on field" approach. The last lesson will consist in the discussion of clinical cases based on the biochemical knowledge learned during the course "Biochemistry”
Contents
The students are introduced to the main biochemical techniques and to the instruments, reagents and materials needed for biochemistry assay (to analyse protein, lipid and sugar).
Detailed program
Protein assay.
Lipid assay: Thin Layer Chromatography (TLC)
Sugar assay: Blood sugar level
Clinical cases discussion.Prerequisites
College-level scientific knowledge
Teaching form
laboratory practice
Textbook and teaching resource
Textbook of biochemistry with clinical
correlations, TM Devlin
Semester
2nd term
Assessment method
Assessment of the suitability on the basis of the attendance/participation to the laboratory activities. Knowledge and skills will be further assessed during the “Basic sciences” examination, with the modalities there described
Office hours
See
“Clerkship 2”