Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • Calendar
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
You are currently using guest access
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home Calendar My Media
Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicina e Chirurgia [H4103D - H4101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2021-2022
  6. 5th year
  1. Clerckship in Human Nutrition
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Clerckship in Human Nutrition
Course ID number
2122-5-H4101D235
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

Lo studente frequenta gli ambulatori di Ambulatorio di Nutrizione Artificiale e i reparti medici per creare la consapevolezza clinica relativa al fabbisogno calorico e proteico dei pazienti

Contenuti sintetici

calcolo del fabbisogno calorico e proteico; stesura piano nutrizionale con dieta personalizzata in base alla patologia del paziente; programma di nutrizione artificiale enterale o parenterale

Programma esteso

Valutazione nutrizionale dei pazienti reparti medici e chirurgici dell'ospedale con calcolo del fabbisogno calorico e proteico: stesura piano nutrizionale con dieta personalizzata in base alla patologia del paziente ed eventuale programma di nutrizione artificiale enterale o parenterale (conoscenza degli integratori per os, prodotti da enterale e sacche di nutrizione parenterale).

Ambulatorio di Nutrizione Artificiale, in cui vengono valutati i pazienti che vengono segnalati dagli specialisti e i pazienti dimessi in Nutrizione Artificiale Domiciliare dall’ospedale

 


Prerequisiti

Attività a scelta dello studente rivolta a studenti del quinto anno di corso.

Modalità didattica

Briefing, giro visita nei  reparti e in ambulatorio e discussione casi clinici, salvo successive diverse disposizioni ministeriali legate all’emergenza pandemica


Materiale didattico

Se necessario, verrà indicato durante l'internato

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Concordato con lo studente

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Verifica interattiva al termine della frequenza al corso

Orario di ricevimento

Su appuntamento preso tramite mail

Export

Aims

The student attends the Outpatient Clinic of Artificial Nutrition and the medical departments to create clinical awareness regarding the caloric and protein needs of patients.


Contents

Calculation of calorie and protein needs; drafting of a nutritional plan with a personalized diet based on the patient's pathology; enteral or parenteral artificial nutrition program         


Detailed program

Nutritional assessment of the hospital's medical and surgical departments with calculation of caloric and protein requirements: preparation of a nutritional plan with a personalized diet based on the patient's pathology and any artificial enteral or parenteral nutrition program (knowledge of oral supplements, enteral products and pockets of parenteral nutrition).

Artificial Nutrition Clinic, where patients who are reported by specialists and patients discharged in Artificial Home Nutrition from the hospital are evaluated


Prerequisites

Activity for medical students at 5nd year of course of Medicine and Surgery

Teaching form

Briefing, ward round  and discussion of clinical cases, subject to any ministerial changes following the COVID pandemic situation


Textbook and teaching resource

If necessary, it will be indicated during the internship

Semester

Agreed with the student

Assessment method

Interactive verification at the end of the course attendance.

Office hours

by email

Enter

Key information

Field of research
NN
ECTS
2
Term
Annual
Activity type
To be chosen
Course Length (Hours)
10
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • Paola Noverina Palestini
    Paola Noverina Palestini

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

You are currently using guest access (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics