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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Bachelor Degree
  3. Tecniche di Laboratorio Biomedico [I0302D]
  4. Courses
  5. A.A. 2022-2023
  6. 2nd year
  1. Microbiology
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Microbiology
Course ID number
2223-2-I0302D007-I0302D025M
Course summary SYLLABUS

Blocks

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Course Syllabus

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Obiettivi

  • Descrivere le caratteristiche morfo-funzionali e metaboliche dei diversi microrganismi.
  • Illustrare i fondamenti del codice genetico microbico, della regolazione dell’espressione genica e la natura delle mutazioni e ricombinazione genica.
  • Descrivere i rapporti ospite-microrganismi e i meccanismi di patogenicità microbica.

Contenuti sintetici

Al termine del corso lo studente deve avere acquisito i concetti base riguardanti le caratteristiche morfo-funzionali e metaboliche dei microrganismi, il loro codice genetico, la regolazione dell’espressione genica e il rapporto ospite-microrganismo.

Programma esteso

LA CELLULA BATTERICA:
Caratteristiche, morfologia e struttura. Morfologia: Dimensioni, forma e raggruppamento. Colorazione di Gram e di Ziehl-Neelsen (Esame microscopico e colorazioni). Il citoplasma. I ribosomi batterici. La membrana citoplasmatica. La parete cellulare. La capsula. I flagelli. Le fimbrie. Scissione binaria e modalità di crescita batterica. La produzione e germinazione delle spore. Classificazione batterica.

GENETICA BATTERICA:
Il cromosoma batterico. I plasmidi. Sequenze di inserzione, trasposoni ed elementi invertibili. Espressione del genoma batterico. Le mutazioni. Il trasferimento intercellulare e ricombinazione del materiale genetico. Trasformazione. Trasduzione. Conversione lisogenica. Coniugazione batterica.

METABOLISMO BATTERICO:
Caratteristiche del metabolismo batterico. Identificazione batterica mediante prove biochimiche.

RAPPORTO OSPITE PARASSITA:
Colonizzazione batterica. Adesione e penetrazione batterica nei tessuti dell’ospite. Tossigenicità batterica. Principali caratteristiche e meccanismo d’azione delle esotossine e dell’endotossina.

VIRUS:
Caratteristiche generali, morfologia, struttura, replicazione e patogenesi. Alcuni esempi.

FUNGHI:
Caratteristiche generali, morfologia, struttura, replicazione e patogenesi. Alcuni esempi.

PARASSITI e PROTOZOI:
Caratteristiche generali, morfologia, struttura, replicazione e patogenesi. Alcuni esempi.

Prerequisiti

Conoscenze di base di biologia, genetica e biochimica

Modalità didattica

Gli insegnamenti verranno erogati in modalità "in presenza", salvo successive diverse disposizioni ministeriali legate all'emergenza pandemica

Materiale didattico

MICROBIOLOGIA E MICROBIOLOGIA CLINICA (per i Corsi di Laurea in Professioni sanitarie) ed. PICCIN

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Primo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Prova scritta "in itinere" consistente in un test a risposte chiuse (scelta a risposta multipla) per il controllo estensivo della preparazione sul programma di esame.

Gli esami verranno sostenuti in modalità "in presenza", salvo successive diverse disposizioni ministeriali legate all'emergenza pandemica

Orario di ricevimento

Su appuntamento richiesto via mail

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

  • Description of the morphological, functional and metabolic characteristics of different microorganisms.
  • Explanation of the fundamentals of microbial genetic code, gene expression regulation and nature of mutations and gene recombination.
  • Description of the host-microbe relationships and the mechanisms of microbial pathogenicity.

Contents

At the end of the course the student must have acquired the basic concepts regarding the morpho-functional and metabolic characteristics of microorganisms, their genetic code, the regulation of gene expression and the host-microorganism relationship.

Detailed program

THE BACTERIAL CELL:
Features, morphology and structures. Morphology: size, shape, and grouping. Gram stain and Ziehl-Neelsen (microscopy examination and staining). The cytoplasm. The bacterial ribosomes. Cytoplasmic membrane. The cell wall. The capsule. The flagella. The fimbriae. Mode of bacterial growth. The production and spore germination. Bacterial Classification.

BACTERIAL GENETICS:
The bacterial chromosome. Plasmids. Insertion sequences, transposable elements and reversible. Expression of the bacterial genome. Mutations. Intercellular transfer and recombination of the genetic material. Transformation. Transduction. Lysogenic conversion. Bacterial conjugation.

BACTERIAL METABOLISM:
Characteristics of bacterial metabolism. Biochemical tests commonly used for the identification of bacteria.

BACTERIA-HOST RELATIONSHIPS:
Colonization. Bacterial adhesion and penetration in host tissues. Toxigenic bacteria. Main features and mechanism of action of exotoxin and endotoxin.

VIRUSES:
General characteristics, morphology, structures, replication and pathogenesis. Some examples.

FUNGI:
Fungal general characteristics, morphology, structures, replication and pathogenesis. Some examples.

PARASITES and PROTOZOA:
General characteristics, morphology, structures, replication and pathogenesis. Some examples.

Prerequisites

Basic knowledges dealing with biology, genetic and biochemistry

Teaching form

Lesson in attendance, subject to any ministerial changes following the COVID pandemic situation

Textbook and teaching resource

MICROBIOLOGIA E MICROBIOLOGIA CLINICA (per i Corsi di Laurea in Professioni sanitarie) ed. PICCIN

Semester

First semester

Assessment method

Written "in itinere" test (multiple choice test) to evaluate global knowledges about course program

Test in attendance, subject to any ministerial changes following the COVID pandemic situation

Office hours

By appointment required by mail

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

Field of research
MED/07
ECTS
2
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
16
Degree Course Type
Degree Course
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • MM
    Marianna Martinelli

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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