Course Syllabus
Obiettivi
Il corso si propone di definire cosa sono i polimeri (comprese le plastiche e le bioplastiche) in termini di struttura fisico-chimica, delle loro proprietà, della loro sintesi e della loro produzione. Un altro obiettivo del corso è quello di apprendere le attuali tecniche per fabbricare diversi tipi di materiali a base di polimeri e come caratterizzarli. Infine, verrà spiegato il concetto di biodegradazione, materiali sostenibili e verdi, l'uso di nuovi biopolimeri e l'impatto e il destino di questi materiali polimerici nell'ambiente marino.
Contenuti sintetici
Introduzione alla scienza dei materiali e dei polimeri. Definizione, tipologie e caratteristiche fisico-chimiche dei Polimeri. Caratterizzazione di materiali basati su struttura polimerica. Progettazione e fabbricazione di materiali polimerici avanzati. Degradazione e biodegradazione in ambiente marino di strutture polimeriche e loro impatto sull'ecosistema marino.
Programma esteso
Definizione di polimero. Tipi e sintesi dei polimeri e loro caratteristiche principali. Materiali polimerici a base di polimeri naturali e sintetici. Ingegnerizzazione di materiali polimerici avanzati e attivi. Caratterizzazione di materiali polimerici come proprietà morfologiche, termiche e meccaniche, interazione con l'acqua e altro. Fabbricazione di materiali polimerici come colata con solvente, rivestimento per rotazione, rivestimento per barre, elettrofilatura, estrusione, stampaggio a iniezione, stampaggio per soffiaggio, liofilizzazione, lisciviazione del sale e altri. Materiali viventi ingegnerizzati. Campo di applicazione dei materiali polimerici. Definizione di materiali polimerici biodegradabili, compostabili, ecologici, verdi e sostenibili. Materie plastiche, bioplastiche e micro/nanoplastiche. Biodegradazione e impatto in ambiente marino.
Prerequisiti
Nessun requisiti specifico è richiesto.
Modalità didattica
Online via webex.
Materiale didattico
Sustainable Food Packaging Technology; Autrice: Athanassia Athanassiou. Wiley,
Polymer Science and Innovative Applications; Autori: Mariam Al Ali Almaadeed, Deepalkeshmi Ponnamma, Marcelo A. Carignano. Elsevier 2020.
Articoli Scientifici.
Periodo di erogazione dell'insegnamento
Secondo Semestre, primo anno.
Modalità di verifica del profitto e valutazione
Esame orale.
Orario di ricevimento
Su appuntamento (dopo richiesta via email)
Sustainable Development Goals
Aims
The course aims to define what polymers (including plastics and bioplastics) are in terms of physicochemical structure, their properties, their synthesis, and their production. Another goal of the course is to learn the current techniques for fabricating different types of materials based on polymers, and how to characterize them. Lastly, the concept of biodegradation, sustainable and green materials, the use of new biopolymers, and the impact and fate of these polymeric materials in the marine environment will be explained.
Contents
Introduction to Materials and Polymer Science. Definition, types, and physicochemical features of Polymers. Characterization of materials based on Polymeric structure. Design and fabrication of advanced polymeric materials. Degradation and Biodegradation in the marine environment of polymeric structure and their impact on the marine ecosystem.
Detailed program
Definition of polymer. Types and synthesis of polymers and their main features. Polymeric materials based on natural and synthetic polymers. Engineering advanced and active polymeric materials. Characterization of polymeric materials such as morphological, thermal, and mechanical properties, interaction with water, and others. Fabrication of polymeric materials such as solvent casting, spin coating, rod coating, electrospinning, extrusion, injection molding, blow molding, freeze drying, salt leaching, and others. Engineered living materials. Applications field of polymeric materials. Definition of biodegradable, compostable, eco-friendly, green, and sustainable polymeric materials. Plastics, bioplastics, and micro-/nano-plastics. Biodegradation and impact in the marine environment.
Prerequisites
No specific requisites are required.
Teaching form
Online via webex.
Textbook and teaching resource
Sustainable Food Packaging Technology; Edited by Athanassia Athanassiou. Wiley,
Polymer Science and Innovative Applications; Edited by Mariam Al Ali Almaadeed, Deepalkeshmi Ponnamma, Marcelo A. Carignano. Elsevier 2020.
Scientific Papers
Semester
Second semester, first year.
Assessment method
Oral exam.
Office hours
By appointment (upon request by e-mail).