Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home My Media
Percorso della pagina
  1. Education
  2. Bachelor Degree
  3. Scienze dell'Educazione [E1902R - E1901R]
  4. Courses
  5. A.A. 2023-2024
  6. 1st year
  1. Hygiene and Public Health
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Hygiene and Public Health
Course ID number
2324-1-E1901R140
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Titolo

Igiene e sanità publica: quali scenari possibili per il lavoro dell'educatrice/tore socio-pedagogico in ambito socio-sanotario.

Argomenti e articolazione del corso

L’insegnamento ha lo scopo di fornire gli elementi essenziali alle studentesse e agli studenti per conoscere:

  • i concetti di salute, di prevenzione e di educazione alla salute;
  • i fondamenti della sanità pubblica;
  • l’evoluzione dei sistemi sanitari:
  • l’ordinamento sanitario italiano;
  • i fondamenti di epidemiologia e prevenzione delle principali malattie infettive.

La/lo studentessa/te sarà in grado di comprendere quale possibile ruolo dell'educatore nella tutela della salute, anche attraverso la promozione di stili di vita sani e l'analisi della correlazionetra ambiente e salute.
Nelle lezioni vengono trattati i temi degli Obiettivi di Sviluppo Sostenibile (SDG) dell’Agenda ONU 2030 con particolare attenzione agli obiettivi:

  • "2 Sconfiggere la fame" per gli aspetti inerenti all'educazione alimentare e all'influenza dei processi di globalizzazione su di essi e sulla fame.
  • "3 Salute e Benessere": è fondamentale garantire una vita sana e promuovere il benessere di tutte e tutti a tutte le età.
  • " Acqua Pulita e Servizi Igienico Sanitari": è fondamentale garantire l'accessibilità a beni e servizi primari per tutta la popolazione
    Costantemente gli educatori e le educatrici socio-pedagogici, lavorando al fianco di medici, infermieri e terapisti diversi, si trovano a gestire la salute, la malattia, la cura delle persone; spesso senza aver attivato una riflessione profonda su questi temi e sul significato che a essi viene personalmente attribuito nella loro formazione. La sanità vive una fase di veloce e intensa trasformazione su differenti livelli: politico, economico, organizzativo, scientifico, epidemiologico e demografico. Per l’educatore e l’educatrice, quindi, diventa fondamentale acquisire le conoscenze necessarie per affrontare tali temi dal punto di vista pedagogico.

Obiettivi

Il corso ha lo scopo di sviluppare i seguenti apprendimenti:

  • Comprendere i concetti di promozione della salute e prevenzione (primaria, secondaria e terziaria);
  • Mettere in relazione conoscenze e modelli fra loro differenziati sui principali determinanti della salute e le misure atte a tutelarla;
  • Far conoscere l’alfabetizzazione sanitaria (Health Literacy) e i processi mirati al coinvolgimento della popolazione nelle decisioni che riguardano la propria salute;
  • Applicare conoscenze e modelli riguardo alla promozione, alla prevenzione, alla riabilitazione e al lavoro educativo in ambito socio-sanitario.

Metodologie utilizzate

L'insegnamento prevede momenti esperienziali di attivazione individuale e di gruppo, accompagnati da momenti di comunicazione didattica e di ristrutturazione dei quadri teorici di riferimento.

Materiali didattici (online, offline)

Programma e bibliografia

Sidoti E. (2012), Igiene e promozione della salute. Per scienze della formazione, Piccin Nuova Libraria, Padova.

Maciocco G. (2009), Politica, salute e sistemi sanitari. Le riforme dei sistemi sanitari nell'era della globalizzazione, Il Pensiero Scientifico Editore, Roma.

Cucuzza G. (2021), Materialità e cura. Gli effetti formativi degli oggetti nell’autogestione del diabete di tipo1 nel paziente adulto, FrancoAngeli, Milano.

Le/Gli studentesse/i stranieri sono invitate/i a prendere contatto con la docente.

Modalità d'esame

Sono assenti le prove in itinere.
La prova finale è scritta composta da domande chiuse per valutare la preparazione sul programma d’esame e domande aperte equivalenti a un brevissimo saggio, per esplorare la capacità di approfondimento dei temi trattati. E' possibile richiedere una successiva prova orale (colloquio sugli argomenti presenti nei testi adottati come bibliografia) su richiesta dello/a studente.

Orario di ricevimento

La docente riceve su appuntamento, scrivendo a: sidartha.canton@unimib.it

Durata dei programmi

Il programma ha validità un anno accademico.

Cultori della materia e Tutor

Sustainable Development Goals

SCONFIGGERE LA FAME | SALUTE E BENESSERE | ACQUA PULITA E SERVIZI IGIENICO-SANITARI
Export

Course title

Hygiene and public health: possibly field of application in the work of the educator.

Topics and course structure

The teaching aims to provide students with the essential elements to know:

  • the concepts of health, prevention and health education;
  • the foundations of public health;
  • the evolution of healthcare systems:
  • the Italian healthcare system;
  • the fundamentals of epidemiology and prevention of the main infectious diseases.

The student will be able to understand the possible role of the educator in protecting health, also through the promotion of healthy lifestyles and the analysis of the correlation between environment and health.
The lessons cover the themes of the Sustainable Development Goals (SDGs) of the UN 2030 Agenda with particular attention to the objectives:

  • "2 Zero hunger" for aspects relating to food education and the influence of globalization processes on them and on hunger.
  • "3 Good Health and Wellbeing": it is essential to guarantee a healthy life and promote the well-being of all at all ages.
  • "6 Clean Water and Sanitation": it is essential to guarantee accessibility to primary goods and services for the entire population
    Social-pedagogical educators, working alongside doctors, nurses and different therapists, constantly find themselves managing people's health, illness and care; often without having activated a profound reflection on these themes and on the meaning that is personally attributed to them in their formation. Healthcare is experiencing a phase of rapid and intense transformation on different levels: political, economic, organisational, scientific, epidemiological and demographic. For the educator, therefore, it becomes essential to acquire the knowledge necessary to address these issues from a pedagogical point of view.

Objectives

The course aims to develop the following learning:

  • Understand the concepts of health promotion and prevention (primary, secondary and tertiary);
  • Relate differentiated knowledge and models on the main determinants of health and the measures aimed at protecting it;
  • Raise awareness of health literacy (Health Literacy) and processes aimed at involving the population in decisions regarding their health;
  • Apply knowledge and models regarding promotion, prevention, rehabilitation and educational work in the health sector.

Methodologies

The teaching includes experiential moments of individual and group activation, accompanied by moments of didactic communication and restructuring of the theoretical reference frameworks.

Online and offline teaching materials

Programme and references

Sidoti E. (2012), Igiene e promozione
della salute. Per scienze della formazione, Piccin Nuova Libraria, Padova.

Maciocco G. (2090), Politica, salute e sistemi sanitari. Le riforme dei sistemi sanitari nell'era della globalizzazione, Il Pensiero Scientifico Editore,
Roma.

Cucuzza G. (2021), Materialità e
cura. Gli effetti formativi degli oggetti nell’autogestione del diabete di
tipo1 nel paziente adulto, FrancoAngeli, Milano.

Foreign students are invited to contact the teacher

Assessment methods

There are no ongoing tests.
The final test consists of closed questions to evaluate preparation on the exam program and open questions equivalent to a short essay, to explore the ability to delve deeper into the topics covered. It is possible to request a subsequent oral test (interview on the topics in the texts adopted as bibliography) at the student's request.

Office hours

The teacher receives by appointment, writing to: sidartha.canton@unimib.it

Programme validity

The program is valid for one academic year.

Course tutors and assistants

Sustainable Development Goals

ZERO HUNGER | GOOD HEALTH AND WELL-BEING | CLEAN WATER AND SANITATION
Enter

Key information

Field of research
MED/42
ECTS
6
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
42
Degree Course Type
Degree Course
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • SC
    Sidartha Canton

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

ZERO HUNGER - End hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture
ZERO HUNGER
GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING
CLEAN WATER AND SANITATION - Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all
CLEAN WATER AND SANITATION

You are not logged in. (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics