Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home
Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicine and Surgery [H4104D - H4102D]
  4. Courses
  5. A.A. 2024-2025
  6. 4th year
  1. Preventive Medicine
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Preventive Medicine
Course ID number
2425-4-H4102D059-H4102D116M
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Clinical Research and Public Health

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

L'obiettivo del corso è fornire agli studenti i principi, i concetti e i metodi della Medicina Preventiva. In particolare:

  • comprendere l’area di studio e ricerca della medicina preventiva
  • riconoscere i problemi di salute negli ambienti di vita e di lavoro e gestirli correttamente
  • descrivere i principi relativi a epidemiologia, sorveglianza e prevenzione delle malattie infettive
  • descrivere i principi relativi ai epidemiologia e prevenzione delle malattie non trasmissibili
  • approfondire le conoscenze sulle problematiche di salute globale e sui problemi di salute che influenzano la salute e l'accesso alla prevenzione e al trattamento a livello globale

Contenuti sintetici

Il corso fornirà agli studenti conoscenze nei seguenti argomenti: un'introduzione alla medicina preventiva; epidemiologia e controllo delle malattie trasmissibili, inclusi i vaccini; sistemi di sorveglianza; epidemiologia e controllo delle malattie non trasmissibili; screening; e problemi di salute di interesse globale.

Programma esteso

Introduzione alla Medicina Preventiva e alla Sanità Pubblica

Epidemiologia e prevenzione delle malattie infettive

  • Sorgenti e serbatoi di infezione. Modalità e catena di trasmissione.
  • Pattern epidemiologici
  • Sorveglianza e notifica
  • Disinfezione, sterilizzazione, asepsi, antisepsi, disinfestazione, decontaminazione
  • Vaccini e vaccinazioni
  • Immunoprofilassi passiva e chemioprofilassi
  • Malattie di interesse per la Salute Globale. Medicina dei viaggi e misure a tutela dei viaggiatori

Epidemiologia e prevenzione delle malattie non infettive

  • Malattie cronico-degenerative: principali quadri epidemiologici e loro impatto sociosanitario. Aspetti di promozione della salute.
  • La prevenzione secondaria e gli screening

Igiene dell’ambiente di vita e del territorio

  • Problematiche ambientali tradizionali ed emergenti
  • Ambiente confinato, microclima ed inquinamento indoor

Igiene degli alimenti

  • Infezioni, tossinfezioni e intossicazioni alimentari
  • Produzione, conservazione e manipolazione degli alimenti

L’igiene nelle strutture sanitarie

  • Problemi igienici ed organizzativi delle strutture sanitarie
  • Epidemiologia e prevenzione delle infezioni correlate all’assistenza

Prerequisiti

Non vi sono prerequisiti per accedere al corso.

Modalità didattica

Le lezioni saranno tenute in lingua inglese e tutte le attività saranno svolte in presenza.
Verrà utilizzata una modalità didattica mista ed in particolare saranno effettuate:
4 lezioni da 2 ore svolte in modalità erogativa.
1 lezione interattiva di 2 ore, nella quale gli studenti si eserciteranno su un caso pratico relativo agli argomenti del corso

Materiale didattico

Diapositive and altro materiale didattico, che sarà disponibile sulla piattaforma e-learning.

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Prova scritta composta di test a risposte chiuse per il controllo estensivo della preparazione sul programma d’esame

Orario di ricevimento

Su appuntamento richiesto via mail. L'incontro potrà avvenire attraverso la piattaforma Webex del docente.

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

The aim of the course is to provide students with principles, concepts, and methods of Preventive Medicine. In detail, the course aims to provide students with the cultural tools to be able to:

  • Understand the study and research area of preventive medicine
  • Recognize health problems in living and working environments, and manage them correctly
  • Learn the concepts of epidemiology, surveillance, and prevention of infectious diseases
  • Learn the concepts of epidemiology and prevention of non-communicable diseases
  • Deepen knowledge on global health issues and the health problems that affect health and access to prevention and treatment at a global level

Contents

The course will provide students with knowledge in the following topics: an introduction to preventive medicine; epidemiology and control of communicable diseases, including vaccines; surveillance systems; epidemiology and control of non-communicable diseases; screening; and health problems of global interest.

Detailed program

Introduction to Preventive Medicine and Public Health

Epidemiology and prevention of infectious diseases

  • Sources and reservoirs of infection. Modes and chain of transmission.
  • Epidemiological patterns
  • Surveillance and reporting
  • Disinfection, sterilization, asepsis, antisepsis, pest control, decontamination
  • Vaccines and vaccinations
  • Passive immunoprophylaxis and chemoprophylaxis
  • Diseases of global health interest. Travel medicine and measures to protect travelers

Epidemiology and prevention of non-infectious diseases

  • Chronic degenerative diseases: main epidemiological patterns and their social health impact. Health promotion aspects.
  • Secondary prevention and screenings

Environmental health

  • Traditional and emerging environmental issues
  • Enclosed environment, microclimate, and indoor pollution

Food hygiene

  • Infections, foodborne infections, and intoxications
  • Production, preservation, and handling of food

Hygiene in healthcare facilities

  • Hygienic and organizational issues of healthcare facilities
  • Epidemiology and prevention of healthcare-associated infections

Prerequisites

No prerequisites are required.

Teaching form

The lectures will be held in English, and all activities will be conducted in person.
Lessons will be characterized as follows:
4 lessons of 2 hours with a lecture part;
1 interactive lesson of 2 hours, where students will particiapte in a practical session on a case study

Textbook and teaching resource

Slides and other teaching resources that will be made available on the e-learning platform.

Semester

Second semester

Assessment method

Written exam including multiple choice questions, with the aim of testing the overall competence acquired on the program

Office hours

Upon request by email, in the Webex room of the teacher.

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

Field of research
MED/42
ECTS
1
Term
Second semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
10
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree
Language
English

Staff

    Teacher

  • PF
    Pietro Ferrara

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

You are not logged in. (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics