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  1. Economics
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  3. Economia Aziendale e Management [E1805M]
  4. Courses
  5. A.A. 2025-2026
  6. 1st year
  1. Economic and History of Business
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Economic and History of Business
Course ID number
2526-1-E1805M005-E1805M005-2
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Economics and Economic History

Course Syllabus

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Obiettivi formativi

Il corso di storia economica dell’impresa si propone di illustrare agli studenti del primo anno di economia il
costituirsi delle molteplici forme d’impresa del mondo contemporaneo, a partire dalla prima rivoluzione industriale
fino ad arrivare ai giorni nostri.

Contenuti sintetici

I) Gli elementi fondamentali dell'analisi storico-economica: prospettiva, fonti e metodi.
II) L’evoluzione dell’economia mondiale dalla prima rivoluzione industriale agli anni 2000.
III) Gli aspetti costitutivi delle forme d’impresa contestualizzandole storicamente, con alcuni riferimenti specifici
all’esperienza italiana.

Programma esteso

Lo studio delle dinamiche di crescita/sviluppo delle economie più avanzate, indagandone le componenti (tecnologiche, istituzionali, organizzative, finanziarie), gli elementi dinamici e le principali fasi di transizione da uno stadio all'altro.
Parallelamente allo studio dell'evoluzione economica in Europa e nel mondo occidentale verranno presentate le vicende relative allo sviluppo economico italiano, dall'età napoleonica in poi.
Le prime lezioni del corso riguarderanno il metodo di analisi storico-economica, le principali teoria sull’evoluzione dei sistemi economici, una cronologia di base delle tappe dell’economia mondiale dalla prima rivoluzione industriale agli anni 2000. Seguiranno approfondimenti sullo sviluppo dell’economia e della società italiana nel periodo considerato.
Parte focale del corso sarà dedicata alle forme d’impresa nella loro determinazione storica, ossia il tempo della loro affermazione e la loro diffusione. Particolare attenzione sarà riservata a come le forme d’impresa si sono adattate nel tempo e nello spazio, con riferimenti al loro confronto competitivo.

Prerequisiti

Conoscenza scolastica dei principali eventi storico-politici (secoli XVIII-XX).

Metodi didattici

Lezioni online e completamenti in aula; attività di gruppo.

Modalità di verifica dell'apprendimento

Per gli studenti frequentanti la valutazione si baserà sugli elaborati preparati, esposti e discussi in aula, e su una prova scritta composta da domande, alcune a crocette a risposta multipla (per il 25% della valutazione), altre aperte (per il 75% della valutazione riservata all'esame).
Gli studenti non frequentanti sosterranno invece una prova scritta con domande aperte (per il 75% della valutazione finale) e domande a crocette a risposta multipla (per il 25% della valutazione).

Testi di riferimento

Materiale didattico preparato dal docente.
Approfondimenti bibliografici:
• V. Zamagni, Perché l’Europa ha cambiato il mondo, Bologna: Il Mulino (capitili III, IV, V, VIII, XII, XIII, XIV)
• Per il caso italiano: V. Zamagni, Dalla periferia al centro. La seconda rinascita economica dell’Italia (1861-1990).
Bologna: Il Mulino, (solo parti relative alla formazione delle imprese)
• Franco Amatori, Andrea Colli, Storia d’impresa. Complessità e comparazioni, Milano, Pearson (capp. II, III, V, VI)

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Primo semestre

Lingua di insegnamento

italiano

Sustainable Development Goals

SCONFIGGERE LA POVERTÀ | ISTRUZIONE DI QUALITÁ | LAVORO DIGNITOSO E CRESCITA ECONOMICA | IMPRESE, INNOVAZIONE E INFRASTRUTTURE | CITTÀ E COMUNITÀ SOSTENIBILI | CONSUMO E PRODUZIONE RESPONSABILI
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Learning objectives

The course on the economic history of business aims to illustrate to first-year economics students the development
of the various forms of business in the contemporary world, starting from the First Industrial Revolution to the
present day.

Contents

I) The fundamental elements of historical-economic analysis: perspective, sources, and methods.
II) The evolution of the world economy from the First Industrial Revolution to the 2000s.
III) The key aspects of business forms, their historical contextualization, with some specific references to the Italian experience.

Detailed program

The course studies the growth and developmental dynamics of the most advanced economies, exploring their components (technological, institutional, organizational, financial), dynamic elements, and key transition phases.
Alongside the study of the economic evolution in Europe and the Western world, the course will cover Italy’s economic development from the Napoleonic era onward.
The first lessons will focus on the method of historical-economic analysis, the main theories of the evolution of economic systems, and a basic chronology of world economic milestones from the First Industrial Revolution to the 2000s. This will be followed by in-depth studies on the development of Italy’s economy and society during this timespan.
A central part of the course will be dedicated to business forms in their historical determination, focusing on the time of their emergence and their spread. Special attention will be paid to how business forms have adapted over time and space, with particular references to their competitive powers.

Prerequisites

Basic knowledge of the main historical and political events (18th–20th centuries)

Teaching methods

Mainly online lectures, with refining classroom lectures; some group activities.

Assessment methods

For attending students, the assessment will be based on written papers, presented and discussed in class, and a written final test consisting of multiple-choice questions (25% the partial grade) and open-ended questions (75% the partial grade).
Non-attending students will take a written exam with open-ended questions (75% the final grade) and multiple-choice questions (25%).

Textbooks and Reading Materials

Teaching materials prepared by the teacher.
Bibliographic insights:
• V. Zamagni, Perché l’Europa ha cambiato il mondo, Bologna: Il Mulino (chapters III, IV, V, VIII, XII, XIII, XIV)
• Per il caso italiano: V. Zamagni, Dalla periferia al centro. La seconda rinascita economica dell’Italia (1861-1990).
Bologna: Il Mulino, (only the references to the Italian Business history)
• Franco Amatori, Andrea Colli, Storia d’impresa. Complessità e comparazioni, Milano, Pearson (chapters II, III, V, VI)

Semester

First Semester

Teaching language

Italian

Sustainable Development Goals

NO POVERTY | QUALITY EDUCATION | DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH | INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE | SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES | RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION
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Key information

Field of research
SECS-P/12
ECTS
6
Term
Annual
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
36
Degree Course Type
Degree Course
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • GM
    Giulio Mellinato
  • Tutor

  • DT
    Dinara Timergaleeva

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

NO POVERTY - End poverty in all its forms everywhere
NO POVERTY
QUALITY EDUCATION - Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all
QUALITY EDUCATION
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH - Promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH
INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE - Build resilient infrastructure, promote inclusive and sustainable industrialization and foster innovation
INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE
SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES - Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable
SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES
RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION - Ensure sustainable consumption and production patterns
RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION

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