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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Bachelor Degree
  3. Tecniche di Laboratorio Biomedico [I0302D]
  4. Courses
  5. A.A. 2025-2026
  6. 2nd year
  1. Microbiology
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Microbiology
Course ID number
2526-2-I0302D007-I0302D025M
Course summary SYLLABUS

Blocks

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Course Syllabus

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Obiettivi

Descrivere le caratteristiche morfo-funzionali e metaboliche dei microrganismi.

Illustrare i fondamenti del codice genetico microbico, della regolazione dell’espressione genica e la natura delle mutazioni e ricombinazione genica.

Descrivere i rapporti ospite-microrganismi e i meccanismi di patogenicità microbica

Contenuti sintetici

Al termine del corso lo studente deve avere acquisito i concetti base sulle caratteristiche morfo-funzionali e metaboliche dei microrganismi, sul loro codice genetico e regolazione dell’espressione genica e sui i rapporti ospite-microrganismo

Programma esteso

LA CELLULA BATTERICA: caratteristiche, morfologia e struttura. Morfologia: Dimensioni, forma e raggruppamento. Colorazione di Gram e altre colorazioni. Il citoplasma. I ribosomi batterici. La membrana citoplasmatica. La parete cellulare. La capsula. I flagelli. Le fimbrie. Scissione binaria e modalità di crescita batterica. La produzione e germinazione delle spore. Classificazione batterica.
GENETICA BATTERICA: Il cromosoma batterico. I plasmidi. Sequenze di inserzione, trasposoni ed elementi invertibili. Espressione del genoma batterico. Le mutazioni. Il trasferimento intercellulare e ricombinazione del materiale genetico. Trasformazione. Trasduzione. Conversione lisogenica. Coniugazione batterica.
METABOLISMO BATTERICO: Caratteristiche del metabolismo batterico. Identificazione batterica mediante prove biochimiche.
RAPPORTO OSPITE PARASSITA: Colonizzazione batterica. Adesione e penetrazione batterica nei tessuti dell’ospite. Tossigenicità batterica. Principali caratteristiche e meccanismo d’azione delle esotossine e dell’endotossina.
VIRUS: Caratteristiche generali, morfologia, struttura, replicazione e patogenesi. Alcuni esempi.
FUNGHI: Caratteristiche generali, morfologia, struttura, replicazione e patogenesi. Alcuni esempi.
PARASSITI/PROTOZOI: Caratteristiche generali, morfologia, struttura, replicazione e patogenesi. Alcuni esempi.

Prerequisiti

Conoscenze di base di biologia, genetica e biochimica

Modalità didattica

  • 7 lezioni da 2 ore svolte in modalità erogativa in presenza;
  • 1 lezione da 2 ore svolta in modalità erogativa nella parte iniziale che è volta a coinvolgere gli studenti in modo interattivo nella parte successiva. Tutte le attività sono svolte in presenza.

Materiale didattico

Eudes Lanciotti, Microbiologia clinica con approfondimenti online e laboratorio simulato Quinta edizione 2021

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Primo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Test a risposte chiuse (20 domande a risposta multipla) per il controllo della preparazione sul programma d’esame

Orario di ricevimento

Su appuntamento richiesto via mail

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

Explanation of the fundamentals of microbial genetic code, gene expression adjustments and nature of mutations and gene recombination.

Description of the host-microbe relationships and the mechanisms of microbial pathogenicity.

Description of the atypical mechanisms of inheritance

Description of the diseases due to imprinting defects or to dynamic mutations, and mitochondrial and multifactorial diseases

Contents

By the end of the course, the students will have acquired the general concepts about morpho-functional, metabolic, genetic features of microorganisms and about host-microorganism relationship

Detailed program

THE BACTERIAL CELL: Features, morphology and structures. Morphology: size, shape, and grouping. Gram stain and other staining. The cytoplasm. The bacterial ribosomes. Cytoplasmic membrane. The cell wall. The capsule. The flagella. The fimbriae. Mode of bacterial growth. The production and spore germination. Bacterial Classification.
BACTERIAL GENETICS: The bacterial chromosome. Plasmids. Insertion sequences, transposable elements and reversible. Expression of the bacterial genome. Mutations. Intercellular transfer and recombination of the genetic material. Transformation. Transduction. Lysogenic conversion. Bacterial conjugation.
BACTERIAL METABOLISM: Characteristics of bacterial metabolism. Biochemical tests commonly used for the identification of bacteria.
BACTERIA-HOST RELATIONSHIPS: Colonization. Bacterial adhesion and penetration in host tissues. Toxigenic bacteria. Main features and mechanism of action of exotoxin and endotoxin. Bacterial Biofilm.
VIRUSES: General characteristics, morphology, structures, replication and pathogenesis. Some examples.
FUNGI: Fungal general characteristics (morphology, structures, replication and pathogenesis). Some examples.
PARASITES/PROTOZOA: General characteristics, morphology, structure, replication and pathogenesis. Some examples.

Prerequisites

Basic knowledges dealing with biology, genetic and biochemistry

Teaching form

  • 7 2-hour frontal lessons in attendance;
  • 1 2-hour frontal lesson held in the initial part which is aimed at involving students in an interactive way in the subsequent part. All activities are carried out in attendance.

Textbook and teaching resource

Eudes Lanciotti, Microbiologia clinica con approfondimenti online e laboratorio simulato Quinta edizione 2021

Semester

First semester

Assessment method

Written test (multiple choice test consist of 20 questions) to evaluate knowledges about course program

Office hours

By appointment required by mail

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

Field of research
MED/07
ECTS
2
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
16
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • MM
    Marianna Martinelli

Enrolment methods

Manual enrolments

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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