Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home My Media
Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Bachelor Degree
  3. Igiene Dentale [I0301D]
  4. Courses
  5. A.A. 2025-2026
  6. 3rd year
  1. Computerized Processing of Information Obtained From Dental Prevention Plans
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Computerized Processing of Information Obtained From Dental Prevention Plans
Course ID number
2526-3-I0301D033-I0301D051M
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Characteristic Disciplines

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

Saper rielaborare in modo critico le informazioni ottenute da piani di prevenzione in diverse discipline odontostomatologiche di interesse congiunto tra le figure dell'odontoiatra e dell'igienista dentale ed interpretazione critica dei dati computerizzati di esami strumentali in ambito gnatologico con particolare interesse al ruolo attivo dell'igienista nella diagnosi.

Contenuti sintetici

Diagnosi, monitoraggio e piani di trattamento di patologie di interesse congiunto tra igienista e odontoiatra

Programma esteso

Valutazione nel corso del tempo e trattamento delle pigmentazioni, delle erosioni e delle abrasioni dentarie e di come queste ultime possano essere legate al bruxismo; primo approccio diagnostico dell'igienista dentale al paziente disfunzionale con problematiche all'ATM e conseguenti problemi discendenti e approccio multidisciplinare con gnatologo e posturologo; conoscenza dei principali esami strumentali in gnatologia atti al monitoraggio nel tempo del paziente ed interpretazione critica dei segni e sintomi del paziente bruxista; approccio al paziente sportivo dal punto di vista della prevenzione della patologia cariosa, dei traumi diretti e indiretti; prevenzione, riduzione e gestione dei rischi per la salute orale nel paziente a rischio di trauma sportivo indiretto e diretto e del paziente disfunzionale.

Prerequisiti

Modalità didattica

Tutte le lezioni sono svolte in presenza in modalità erogativa

Materiale didattico

Argomenti trattati dal docente

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Primo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

colloquio sugli argomenti svolti a lezione per il controllo della preparazione sul programma di esame

Orario di ricevimento

Giovedì mattina e venerdì pomeriggio su appuntamento

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

Contents

Detailed program

Evaluation over time and treatment of pigmentations, erosions and dental abrasions and how the latter can be linked to bruxism; first diagnostic approach of the dental hygienist to the dysfunctional patient with TMJ problems and consequent descending problems and multidisciplinary approach with gnathologist and posturologist; knowledge of the main instrumental tests in gnathology aimed at monitoring the patient over time and critical interpretation of the signs and symptoms of the bruxist patient; approach to the sports patient from the point of view of the prevention of caries pathology, direct and indirect trauma; prevention, reduction and management of oral health risks in the patient at risk of indirect and direct sports trauma and in the dysfunctional patient.

Prerequisites

Teaching form

Front lesson

Textbook and teaching resource

Topics covered by the teacher

Semester

First semester

Assessment method

Oral examination on the topics covered in class.

Office hours

Thursday morning and Friday afternoon on request

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

Field of research
MED/50
ECTS
2
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
16
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • MF
    Matteo Frison

Enrolment methods

Manual enrolments

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

You are not logged in. (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics