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  1. Medicine and Surgery
  2. Bachelor Degree
  3. Igiene Dentale [I0301D]
  4. Courses
  5. A.A. 2025-2026
  6. 2nd year
  1. Relationship Between Food and Oral Health
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Relationship Between Food and Oral Health
Course ID number
2526-2-I0301D039
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
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Obiettivi

L’obiettivo del modulo:
a) è fornire nozioni di alimentazione e la loro relazione con la salute orale
b) illustrare i principali integratori e la loro relazione con la salute orale

Contenuti sintetici

Conoscere le funzioni nutrizionali dei carboidrati, delle proteine, dei lipidi, delle vitamine e dei sali minerali,gli alimenti in cui sono contenuti e la loro relazione con la salute orale

Programma esteso

Il corso elettivo ha, in particolare, la finalità di:
a ) far acquisire le conoscenze fondamentali sulle funzioni nutrizionali dei carboidrati, delle proteine, dei lipidi, delle vitamine e dei sali minerali e la loro relazione con la salute orale;
b ) fornire le nozioni fondamentali su caratteristiche di particolari alimenti (bibite fermentate, caffè), sui principali i nutraceutici e su gli alimenti funzionali e arricchiti;
c ) illustrare le implicazioni pratiche tra dieta e salute orale

Prerequisiti

Lo studente deve aver superato l'esame di biochimica

Modalità didattica

DE- 4 lezioni da 2 ore svolte in modalità erogativa in presenza

Materiale didattico

Chirigozzi E , Colombo D., Magni F., Marin O., Palestini P., Tugnoli V. - Elementi di Chimica e Biochimica- Ed Edises
Carla Pignatti -Biochimica della nutrizione- Ed Esculapio
Panzeri MC , Baldoni M., e coautori -Manuale operativo per igienisti dentali -Ed Ariesdue

Periodo di erogazione dell'insegnamento

2 anno

Modalità di verifica del profitto e valutazione

??

Orario di ricevimento

Su appuntamento

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

The aim of the module:
a) is to provide notions of nutrition and their relationship with oral health
b) illustrate the main supplements and their relationship with oral health

Contents

Know the nutritional functions of carbohydrates, proteins, lipids, vitamins and mineral salts, the foods in which they are contained and their relationship with oral health.

Detailed program

In particular, the aims of the course are:
a ) to acquire fundamental knowledge of the nutritional functions of carbohydrates, proteins, lipids, vitamins, and minerals and their relationship with oral health and;
b) to provide the basic notions on the characteristics of particular foods (fermented drinks, coffee), the main nutraceuticals, and functional and enriched foods;
c) to illustrate the practical implications between diet and oral health.

Prerequisites

The student having passed the biochemistry exam

Teaching form

DE - 4 lessons of 2 hours carried out in presence mode

Textbook and teaching resource

Chirigozzi E , Colombo D., Magni F., Marin O., Palestini P., Tugnoli V. - Elementi di Chimica e Biochimica- Ed Edises
Carla Pignatti -Biochimica della nutrizione- Ed Esculapio
Panzeri MC , Baldoni M., e coautori -Manuale operativo per igienisti dentali -Ed Ariesdue

Semester

2 year

Assessment method

??

Office hours

On appointment

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

Field of research
NN
ECTS
1
Term
Annual
Activity type
Elective
Course Length (Hours)
7
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • Paola Noverina Palestini
    Paola Noverina Palestini

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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