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  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicine and Surgery [H4104D - H4102D]
  4. Courses
  5. A.A. 2025-2026
  6. 1st year
  1. Biochemistry
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Biochemistry
Course ID number
2526-1-H4104D008-H4104D00801
Course summary SYLLABUS

Blocks

Back to Clerkship 2

Course Syllabus

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Obiettivi

Gli studenti saranno in grado di comprendere le principali tecniche biochimiche, la preparazione di tutto il
necessario per fare un saggio di analisi per proteine, lipidi o carboidrati, utilizzando un approccio "pratico" e sotto la
supervisione di personale qualificato in laboratorio. L’ultima lezione consisterà nella discussione di casi clinici e/o
Journal Club basandosi sulle conoscenze biochimiche apprese durante il corso “Biochemistry I”

Contenuti sintetici

Gli studenti sono introdotti alle principali tecniche biochimiche cliniche, alla strumentazione, ai reagenti e materiali
necessari per lo svolgimento dei piu' comuni saggi biochimici (per es. analisi di glucosio ematico).

Programma esteso

Dosaggio glucosio
Dosaggio proteico
Elettroforesi e Western Blot
Journal club
Discussione casi clinici

Prerequisiti

Conoscenze scientifiche a livello di scuola secondaria superiore

Modalità didattica

Esperienza pratica di laboratorio
12 ore (6 attivita di laboratorio da 2 ore). Gli studenti saranno suddivisi in gruppi di 7/8 persone in modo da
ottimizzare gli obiettivi di apprendimento

Materiale didattico

Slides delle lezioni, protocolli di laboratorio forniti durante le esercitazioni,
Libro consigliato: Biochimica con aspetti clinici, TM Devlin

Periodo di erogazione dell'insegnamento

1 anno, secondo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Valutazione dell'idoneità sulla base della frequenza/partecipazione durante le attività. Le conoscenze acquisite
saranno inoltre valutate nel corso dell’esame di “Biochemistry I” con le modalità ivi descritte.

Orario di ricevimento

su appuntamento, inviare email: claudia.corbo@unimib.it

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
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Aims

Students will be able to understand the basic biochemical techniques, to prepare a biochemistry assay of protein,
lipid or sugar, under the supervision of qualified laboratory staff and by using an "on-field" approach. A journal club
activity on recent scientific literature will be proposed. The last lesson will consist of the discussion of clinical cases
and/or Journal club based on the biochemical knowledge learned during the course "Biochemistry I”.

Contents

The students are introduced to the main biochemical techniques and to the instruments, reagents, and materials
needed for biochemistry assays (e.g. blood glucose concentration analysis).

Detailed program

Measurement of glucose serum concentration
Protein assay
Electrophoresis and western blotting
Journal club
Clinical cases

Prerequisites

College-level scientific knowledge

Teaching form

In presence laboratory experience
12 hr (6 practical lab experience of 2 hr). Students will be divided in groups of 7/8 people to optimize learning
objectives

Textbook and teaching resource

Slides, laboratory protocols and experimental procedures.
Book:
Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin

Semester

1st year, 2nd semester

Assessment method

Assessment of the suitability on the basis of attendance/participation in the laboratory activities.
Knowledge and skills acquired during the Biochemisry Clerkship will be further assessed during the “Biochemistry
I” examination, with the modalities there described.

Office hours

on appointment. email: claudia.corbo@unimib.it

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
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Key information

Field of research
BIO/10
ECTS
1
Term
Second semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
12
Language
English

Staff

    Teacher

  • Claudia Corbo
    Claudia Corbo

Enrolment methods

Manual enrolments

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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