Skip to main content
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
 Log in
Home
Percorso della pagina
  1. Science
  2. Bachelor Degree
  3. Scienze e Tecnologie Chimiche [E2702Q]
  4. Courses
  5. A.A. 2019-2020
  6. 3rd year
  1. Environmental Control and Safety
  2. Summary
Insegnamento Course full name
Environmental Control and Safety
Course ID number
1920-3-E2702Q043
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

Introdurre gli studenti ai principali temi della sicurezza e del controllo ambientale, apprendendone le teorie e le modalità gestionali ed operative

Conoscenze e capacità di comprensione

alla fine del corso lo studente ha potuto apprendere:

  • le metodologie per la valutazione del rischio, dell'impatto ambientale, del controllo
  • i metodi di calcolo dell'esposizione e del livello di rischio
  • la normativa in materia

Conoscenze e capacità di applicazione

alla fine del corso lo studente è in grado di:

  • calcolare una esposizione
  • calcolare un rischio
  • calcolare un SIL
  • calcolare il risk priority number di una FMEA
  • valutare gli articoli della normativa da applicare

Autonomia di giudizio

Saper individuare i metodi più appropriati da applicare nella valutazione del rischi, dei livelli espositivi

Abilità comunicative

Saper descrivere in forma scritta in modo chiaro e sintetico ed esporre oralmente con proprietà di linguaggio gli obiettivi, il procedimento ed i risultati delle elaborazioni effettuate.

Capacità di apprendere

Essere in grado di applicare le conoscenze acquisite a contesti differenti da quelli presentati durante il corso



Contenuti sintetici

Concetti di base e principo; normative italiane, standard internazionali, valutazione di impatti e rischi, metodologie di gestione degli stessi, controlli.

Programma esteso

Principi generali e concetti: pericolo, rischio, impatto ambientale, prevenzione, esposizione, protezione, barriere, ALARP, sicurezza di prodotto, sostenibilità, cultura, …

Principali obblighi di legge e ruoli riguardanti la salute, la sicurezza nei luoghi di lavoro e la tutela ambientale in Italia: 81, 152, 334; regolamenti europei: REACH, CLP, ADR/RID; enti, standard e certificazioni nazionali ed internazionali: INAIL, Federchimica, IPIECA, OGP, OSHA, ISO, OHSAS, Accredia.

Tutti i rischi principali legati all’ambiente di lavoro: agenti chimici e fisici, elettrico, incendio ed esplosioni, spazi confinati, altri agenti … ; threshold limit value (TLV), dispositivi di protezione individuali e collettivi

Rischio chimico: proprietà delle sostanze, runaway di reazione

Tecniche e metodologie: sistema di gestione, valutazione di impatto ambientale e sanitario, Hazard Identification, analisi di rischio (check list, root cause, balance, HAZOP, FMEA) permessi di lavoro, material safety data sheet (MSDS), etichettatura

Strumentazione e sensori di rilevazione.

Sicurezza di processo e strumentazione (SIL)

Product stewardship e sostenibilità.


Prerequisiti

corsi base su processi ed impianti

Modalità didattica

lezione frontale con proiezione di PowerPoint slides e filmati più question time

Materiale didattico

testi e figure di proprietà del docente in forma di slide, distribuiti

Periodo di erogazione dell'insegnamento

II semestre del III anno

Modalità di verifica del profitto e valutazione

esame orale, che può essere sostenuto a scelta dello studente in italiano o in inglese, che consiste in una serie di domande per verificare la conoscenza e la comprensione acquisite della materia rappresentata dal contenuto del materiale didattico distribuito, nonché la capacità dello studente di elaborazione dei concetti appresi nell'applicazione a situazioni reali.

La valutazione della prova tiene conto della completezza ed esattezza delle risposte, dell'efficacia del risultato delle elaborazioni e della chiarezza dell'esposizione.

Orario di ricevimento

su appuntamento

Export

Aims

Introducing the students to the main topics concerning industrial health, safety and environment applied to industry activities and operations by learning management and operational practices.

Knowledge and understanding

at the end of the course the students learned:

  • methodologies for evaluation of risks and environmental impact
  • methodologies for calculation of risk level, safety instrumentation level
  • captioned international legislation

Application of knowledge and understanding

at the end of the course the students is able to:

  • calculate risk level
  • calculate the level of exposure to risk in different operational situations
  • calculate SIL
  • calculate the risk priority number of a FMEA
  • evaluate the legislation to be enforcen in different operational situations

Making judgements

at the end of the course the students has the capability to evaluate the more appropriated methodologies and techniques to be ado pted for evaluation of risks ans exposures

Communication skills

being able to clearly and completely describe targets, processes and results with the right technical terms and measurement units 

Learning skills

being able to apply the aquired knowledge in different context and situations from the one seen during the course

Contents

Basics and principle,  Iitalian legislation, international standards, risck evaluation, risk management, controls and auditing

Detailed program

Fundamentals: danger, risk, prevention, exposure, protection, barrier, ALARP, stewardship, sustainability, culture, …

Legal requirements and accountabilities concerning health, safety and environment in Italy: 81, 152, 334; European regulations: REACH, CLP, ADR/RID; national and international standards and certification: INAIL, Federchimica, IPIECA, OGP, OSHA, ISO, OHSAS, Accredia.

Risks (chemical and physical agents, electric, fire and explosions, confined spaces, other agents …); threshold limit value (TLV) concept, protective equipment

Chemical risk: property of substances, reaction runaway.

Techniques: management system, health and environmental impact assessments, Hazard Identification, risk analysis (check list, root cause, balance, HAZOP, FMEA), work permit, material safety data sheet (MSDS), labeling, material safety data sheet (MSDS),

sensors and detectors.

Process safety and safety instrumentation (SIL)

Product stewardship and sustainability.


Prerequisites

basic courses about process and plants

Teaching form

classroom lessons  with powerpoint slides and videoclips plus question time

Textbook and teaching resource

teacher's slides (text, figures, sketches and drawings), released to students

Semester

3rd year, 2nd semester

Assessment method

spoken examination, in italian or english at student's choice, based on questions aimed at the assessment of the knowledge and of the understanding achieved on the matter, with reference to the slides (text, figures, sketches and drawings) distributed to the students, then the capacity of the candidate to process the information in applying to actual situations.

the final evaluation will take into account how complete and accurate are the answers, the effectiveness of processing and a comprehensible exposition of concept

Office hours

by date

Enter

Key information

Field of research
ICAR/03
ECTS
5
Term
Second semester
Activity type
Mandatory to be chosen
Course Length (Hours)
35
Degree Course Type
Degree Course

Staff

    Teacher

  • GM
    Guido Montanari

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

You are not logged in. (Log in)
Get the mobile app
Policies
Powered by Moodle
© 2023 Università degli Studi di Milano-Bicocca