- Medicine and Surgery
- Single Cycle Master Degree (6 years)
- Medicine and Surgery [H4102D]
- Courses
- A.A. 2023-2024
- 1st year
- Biochemistry
- Summary
Course Syllabus
Obiettivi
Gli studenti saranno in grado di comprendere le principali tecniche biochimiche, la preparazione di tutto il necessario per fare un saggio di analisi per proteine, lipidi o carboidrati, utilizzando un approccio "pratico" e sotto la supervisione di personale qualificato in laboratorio. L’ultima lezione consisterà nella discussione di casi clinici basandosi sulle conoscenze biochimiche apprese durante il corso “Biochemistry I”.
Contenuti sintetici
Gli studenti sono introdotti alle principali tecniche biochimiche, alla strumentazione, ai reagenti e materiali necessari per lo svolgimento dei piu' comuni saggi biochimici (per es. analisi di proteine).
Programma esteso
Dosaggio glucosio
Dosaggio proteico
Elettroforesi e Western Blot
Journal club
Discussione casi clinici
Prerequisiti
Conoscenze scientifiche a livello di scuola secondaria superiore
Modalità didattica
Introduzione teorica frontale sui principi della tecnica utilizzata seguita da esperienza pratica di laboratorio e/o attivita' di gruppo in classe
Materiale didattico
Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin
Periodo di erogazione dell'insegnamento
Semestrale (II)
Modalità di verifica del profitto e valutazione
Valutazione dell'idoneità sulla base della frequenza/partecipazione durante le attività. Le conoscenze acquisite saranno inoltre valutate nel corso dell’esame di “Biochemistry I” con le modalità ivi descritte.
Orario di ricevimento
on appointment
Sustainable Development Goals
Aims
Students will be able to understand the basic biochemical techniques, to prepare a biochemistry assay of protein, lipid or sugar, under the supervision of qualified laboratory staff and by using an "on-field" approach. A journal club activity on recent scientific literature will be proposed. The last lesson will consist of the discussion of clinical cases based on the biochemical knowledge learned during the course "Biochemistry I”.
Contents
The students are introduced to the main biochemical techniques and to the instruments, reagents, and materials needed for biochemistry assays (e.g. protein analysis).
Detailed program
Measurement of glucose serum concentration
Protein assay
Electrophoresis and western blotting
Journal club
Clinical cases
Prerequisites
College-level scientific knowledge
Teaching form
theoretical introduction of the technique's principle by frontal lecture followed by laboratory experience and/or classroom group activities
Textbook and teaching resource
Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin
Semester
1st year, 2nd semester
Assessment method
Assessment of the suitability on the basis of attendance/participation in the laboratory activities. Knowledge and skills will be further assessed during the “Biochemistry I” examination, with the modalities there described.
Office hours
on appointment