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  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Medicine and Surgery [H4104D - H4102D]
  4. Courses
  5. A.A. 2023-2024
  6. 1st year
  1. Biochemistry
  2. Summary
Unità didattica Course full name
Biochemistry
Course ID number
2324-1-H4102D088-H4102D023M
Course summary SYLLABUS

Blocks

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Course Syllabus

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Obiettivi

Gli studenti saranno in grado di comprendere le principali tecniche biochimiche, la preparazione di tutto il necessario per fare un saggio di analisi per proteine, lipidi o carboidrati, utilizzando un approccio "pratico" e sotto la supervisione di personale qualificato in laboratorio. L’ultima lezione consisterà nella discussione di casi clinici basandosi sulle conoscenze biochimiche apprese durante il corso “Biochemistry I”.

Contenuti sintetici

Gli studenti sono introdotti alle principali tecniche biochimiche, alla strumentazione, ai reagenti e materiali necessari per lo svolgimento dei piu' comuni saggi biochimici (per es. analisi di proteine).

Programma esteso

Dosaggio glucosio

Dosaggio proteico

Elettroforesi e Western Blot

Journal club

Discussione casi clinici

Prerequisiti

Conoscenze scientifiche a livello di scuola secondaria superiore

Modalità didattica

Introduzione teorica frontale sui principi della tecnica utilizzata seguita da esperienza pratica di laboratorio e/o attivita' di gruppo in classe

Materiale didattico

Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Semestrale (II)

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Valutazione dell'idoneità sulla base della frequenza/partecipazione durante le attività. Le conoscenze acquisite saranno inoltre valutate nel corso dell’esame di “Biochemistry I” con le modalità ivi descritte.

Orario di ricevimento

on appointment

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
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Aims

Students will be able to understand the basic biochemical techniques, to prepare a biochemistry assay of protein, lipid or sugar, under the supervision of qualified laboratory staff and by using an "on-field" approach. A journal club activity on recent scientific literature will be proposed. The last lesson will consist of the discussion of clinical cases based on the biochemical knowledge learned during the course "Biochemistry I”.

Contents

The students are introduced to the main biochemical techniques and to the instruments, reagents, and materials needed for biochemistry assays (e.g. protein analysis).

Detailed program

Measurement of glucose serum concentration

Protein assay

Electrophoresis and western blotting

Journal club

Clinical cases

Prerequisites

College-level scientific knowledge

Teaching form

theoretical introduction of the technique's principle by frontal lecture followed by laboratory experience and/or classroom group activities

Textbook and teaching resource

Textbook of biochemistry with clinical correlations, TM Devlin

Semester

1st year, 2nd semester

Assessment method

Assessment of the suitability on the basis of attendance/participation in the laboratory activities. Knowledge and skills will be further assessed during the “Biochemistry I” examination, with the modalities there described.

Office hours

on appointment

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
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Key information

Field of research
BIO/10
ECTS
1
Term
Second semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
15
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree
Language
English

Staff

    Teacher

  • Claudia Corbo
    Claudia Corbo

Enrolment methods

Manual enrolments
Self enrolment (Student)

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

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