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  3. Tecniche di Laboratorio Biomedico [I0302D]
  4. Courses
  5. A.A. 2024-2025
  6. 3rd year
  1. Training III
  2. Summary
Insegnamento con unità didattiche Course full name
Training III
Course ID number
2425-3-I0302D046
Course summary SYLLABUS

Blocks

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Teaching units

Course full name Training IIIa Course ID number 2425-3-I0302D046-I0302D063M
Course summary SYLLABUS
Course full name Training IIIb Course ID number 2425-3-I0302D046-I0302D064M
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

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Obiettivi

Lo studente, seguito dagli assistenti e/o dai Tutori, durante il periodo di tirocinio deve:

  1. Inserirsi nel contesto di laboratorio ed acquisire capacità relazionali dimostrando di saper lavorare in team
  2. Saper svolgere correttamente le attività professionali insegnate dagli assistenti di tirocinio
  3. Utilizzare in maniera appropriata le risorse messe a disposizione ed agire professionalmente seguendo i principi di efficacia ed efficienza
  4. Dimostrare un elevato livello di impegno e responsabilità durante lo svolgimento delle attività pratiche
  5. Assicurare il rispetto della normativa sulla privacy, della policy dell'azienda ospitante e delle norme di igiene e sicurezza
  6. Conoscere il significato e l’utilizzo degli intervalli di riferimento
  7. Conoscere e applicare correttamente i criteri di validazione
  8. Conoscere ed applicare correttamente il protocollo aziendale sulla gestione dei valori critici
  9. Saper progettare e svolgere un confronto tra metodi con la relativa analisi statica
  10. Saper analizzare criticamente l’organizzazione del laboratorio

Contenuti sintetici

Obiettivo dell'attività di tirocinio del terzo anno è fornire allo studente le conoscenze tecniche che gli consentano di raggiungere la completa competenza professionale

Programma esteso

  1. Capacità relazionali e lavoro in team,
  2. Utilizzo appropriato delle risorse, efficacia, efficienza,
  3. Normativa sulla privacy, policy aziendale, norme di igiene e sicurezza sul lavoro,
  4. Intervalli di riferimento, valori patologici, valori critici,
  5. Criteri di validazione,
  6. Progettazione, svolgimento e analisi statistica di un confronto tra diversi metodi analitici,
  7. Analisi dell'organizzazione: punti di forza e criticità

Prerequisiti

Modalità didattica

Attività pratiche professionalizzanti

Materiale didattico

Il materiale didattico verrà fornito durante lo svolgimento delle attività pratiche

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Primo e secondo semestre terzo anno

Modalità di verifica del profitto e valutazione

  1. Predisposizione di una relazione scritta da parte dello studente;la relazione deve rappresentare un momento di rielaborazione riflessiva dell'esperienza fatta dallo studente
  2. Compilazione di schede di valutazione da parte dei tutori e assistenti di tirocinio
  3. Colloquio orale con domande inerenti la relazione stesa dallo studente e l'attività pratica svolta durante il tirocinio

La valutazione finale, espressa in trentesimi, è rappresentata dalla media delle tre valutazioni

Orario di ricevimento

su appuntamento

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

The student, followed by assistants and/or tutors, during the internship period must:

  1. Enter the laboratory context and acquire relational skills by demonstrating the ability to work in a team
  2. Know how to correctly carry out the professional activities taught by internship assistants
  3. Use the resources made available appropriately and act professionally following the principles of effectiveness and efficiency
  4. Demonstrate a high level of commitment and responsibility while carrying out practical activities
  5. Ensure compliance with privacy legislation, the host company's policy and hygiene and safety regulations
  6. Know the meaning and use of reference intervals
  7. Know and correctly apply the validation criteria
  8. Know and correctly apply the company protocol on the management of critical values
  9. Know how to design and carry out a comparison between methods with the related static analysis
  10. Know how to critically analyze the organization of the laboratory

Contents

The objective of the third year internship activity is to provide the student with the technical knowledge that allows him to achieve complete professional competence

Detailed program

  1. Relational skills and teamwork,
  2. Appropriate use of resources, effectiveness, efficiency,
  3. Privacy legislation, company policy, workplace hygiene and safety regulations,
  4. Reference intervals, pathological values, critical values,
  5. Validation criteria,
  6. Design, conduct and statistical analysis of a comparison between different analytical methods,
  7. Analysis of the organization: strengths and critical points

Prerequisites

Teaching form

Practical professionalizing activities

Textbook and teaching resource

The teaching material will be provided during the practical activities

Semester

First and second semester third year

Assessment method

Preparation of a written report by the student; the report must represent a moment of reflective re-elaboration of the experience made by the student
2. Compilation of evaluation forms by tutors and internship assistants
3. Oral interview with questions relating to the report written by the student and the practical activity carried out during the internship

The final rating is represented by the average of the three ratings

Office hours

By appointment

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

ECTS
26
Term
Annual
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
21
Degree Course Type
Degree Course
Language
Italian

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

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Enrolment methods

Manual enrolments
Guest access

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