Syllabus del corso
Obiettivi
Contenuti sintetici
ORGANIZZAZIONE
E GESTIONE DELLE AZIENDE SANITARIE. L’aziendalizzazione in sanità. Il piano di
organizzazione e funzionamento aziendale. Il sistema di qualità aziendale.
ASPETTI ECONOMICI DELL’ORGANIZZAZIONE AZIENDALE. La pianificazione della spesa
sanitaria. Il controllo di gestione nelle aziende sanitarie. MEDICINA LEGALE - Generalità
sulla gestione dei principali errori medico legali nella attività di
coordinamento del personale infermieristico ed ostetrico. Corrette modalità di
gestione della documentazione avente valenza medico legale. MEDICINA DEL LAVORO
- Le principali normative di riferimento nazionali sulla gestione del personale
e la loro struttura complessiva nell’ambito del sistema prevenzionistico.
Specifiche tecniche e strumenti di gestione del personale sotto il profilo
della promozione della salute e della sicurezza sui luoghi di lavoro. DIRITTO
AMMINISTRATIVO - I concetti di responsabilità individuale e dell’Ente. Modalità
di rapporto con le altre figure dirigenziali nella organizzazione di una
struttura sanitaria. Prospettive di evoluzione del sistema sanitario nazionale
e del ruolo dirigenziale infermieristico ed ostetrico nelle strutture sanitarie
pubbliche e private.
Programma esteso
Prerequisiti
Modalità didattica
Lezioni ed esercitazioni.
Nel periodo di emergenza Covid-19 le lezioni si svolgeranno in modalità mista: parziale presenza, lezioni on-line sincrone e asincrone.
Materiale didattico
Periodo di erogazione dell'insegnamento
Secondo anno, primo semestre
Modalità di verifica del profitto e valutazione
Prova scritta. Domande a risposta multipla.
Nel periodo dell'emergenza COVID-19 l'esame potrà essere svolto in presenza oppure on-line.
Il voto finale, basato sul punteggio medio ottenuto dallo studente nelle diverse valutazioni, è fissato al termine di un colloquio orale con lo studente, durante il quale si scorrono le prove scritte per verificare gli errori
Orario di ricevimento
Concordato col docente via e-mail.
Nel periodo dell'emergenza COVID-19 gli incontri coi docenti potranno essere in presenza o a distanza on-line via Webex.
Aims
The course aims to provide students with the knowledge useful to understand problems of organization and management that characterize the health centres, and to acquire a synthetic vision on the companies’ working system, and on business developments in the field of public, private and private-credited health. The students will know the major organizational plans, the systems of planning and control, identifying how management functions can contribute to achieve such goals. The course also aims to provide students with a series of interdisciplinary information which, starting from the basics of the disciplines that compose it, provide the needed knowledge to play the role of Director of nursing or midwives facilities, either simple or complex. These concepts will allow the students to manage and organize the staff from the legal, administrative and the budget point of view, in accordance with the latest regulations.
Contents
ORGANIZATION AND MANAGEMENT OF HEALTH SYSTEM. The corporatization of health care. The plan of organization and operation of the company. The company's quality system. ECONOMIC SIDES OF THE HEALTH SYSTEM. The planning of health expenditure. Management control in health care organizations. MEDICAL JURUSPRUDENCE - General information on the management of major errors in forensic coordination of the nursing and midwifery professions. Correct methods for documenting care according to legal medicine recommendations. OCCUPATIONAL HEALTH - The main national law standards on personnel management, and their overall structure within the risk prevention system. Specific tools and techniques of personnel management from the point of view of the promotion of health and safety in the workplace. ADMINISTRATIVE LAW - The concepts of individual responsibility and of the organization. Ways of relating to other senior figures in the organization of a health facility. Outlook for the national health system and the role of nursing and midwifery management in public and private health facilities.
Detailed program
Structure and functioning of health institutions. Economic aspects for
the management of health services. Legal medicine: fundamentals and
documentation. Occupational health: main regulations. Leadership in healthcare
management. Individual and institutional responsibility. National and regional
health system.
Prerequisites
Teaching form
Lectures and practical exercises Due to the
COVID-19 emergency lessons will be provided with a mixed approach: partially in
presence, on-line synchronous and asynchronous.
Textbook and teaching resource
Pontello G. (1998) Il management infermieristico. Milano: Masson; Calamandrei C., Orlandi C. (2009) La dirigenza infermieristica. Milano: McGraw-Hill; Auteri E. (2009) Management delle risorse umane. Fondamenti professionali. Milano: Edizioni Angelo Guerini ed associati SpA; Moiset C., Vanzetta M.(2009) Misurare l’assistenza: il SIPI: dalla progettazione all’applicazione. Milano: McGraw-Hill; Bonazzi G. (1998) Storia del pensiero organizzativo. Milano: Franco Angeli. Signorelli C (editor). Igiene e Sanità Pubblica. SEU, Roma, 2017
Semester
Second year, first semester
Assessment method
Written test. Multiple choice. Due to the
COVID-19 emergency oral examinations will be in presence or on-line.
The final mark, based on the average score obtained by the students during the different evaluations, is set during an oral interview with the student, during which the written tests are scrolled to check mistakes
Office hours
Agreed with teacher by e-mail.
Due to the COVID-19 emergency tutoring will be in presence or on-line by Webex.
Scheda del corso
Staff
-
Monica Anna Fumagalli