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Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Master Degree
  3. Scienze Infermieristiche e Ostetriche [K0101D]
  4. Courses
  5. A.A. 2021-2022
  6. 2nd year
  1. Organizational Frameworks and Management Flow Health System
  2. Summary
Insegnamento con unità didattiche Course full name
Organizational Frameworks and Management Flow Health System
Course ID number
2122-2-K0101D010
Course summary SYLLABUS

Blocks

Skip Teaching units

Teaching units

Course full name Organization and Management Health System Course ID number 2122-2-K0101D010-K0101D031M
Course summary SYLLABUS
Course full name Economic Sides of The Health System Course ID number 2122-2-K0101D010-K0101D032M
Course summary SYLLABUS
Course full name Medical Jurisprudence Course ID number 2122-2-K0101D010-K0101D033M
Course summary SYLLABUS
Course full name Occupational Health Course ID number 2122-2-K0101D010-K0101D034M
Course summary SYLLABUS
Course full name Administrative Law Course ID number 2122-2-K0101D010-K0101D035M
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

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Obiettivi

Il corso si prefigge di fornire allo studente le conoscenze che consentano di comprendere le problematiche organizzative e gestionali che caratterizzano le aziende sanitarie, acquisendo una visione di sintesi sul funzionamento delle aziende e sui fenomeni aziendali in ambito sanitario pubblico, privato e privato-accreditato. Lo studente conoscerà i principali disegni organizzativi utilizzabili, i sistemi di programmazione e controllo, individuando come le funzioni manageriali possano contribuire al perseguimento di tali finalità. Il corso si propone inoltre di fornire allo studente una serie di informazioni interdisciplinari che, partendo dalle nozioni di base delle discipline che lo compongono, forniscono gli elementi necessari per poter svolgere il ruolo di Dirigente di strutture infermieristiche od ostetriche semplici o complesse. Le nozioni consentiranno di gestire ed organizzare il personale sotto il profilo legale, amministrativo e preventivo in accordo con le più recenti normative.

Contenuti sintetici

ORGANIZZAZIONE E GESTIONE DELLE AZIENDE SANITARIE. L’aziendalizzazione in sanità. Il piano di organizzazione e funzionamento aziendale. Il sistema di qualità aziendale. ASPETTI ECONOMICI DELL’ORGANIZZAZIONE AZIENDALE. La pianificazione della spesa sanitaria. Il controllo di gestione nelle aziende sanitarie. MEDICINA LEGALE - Generalità sulla gestione dei principali errori medico legali nella attività di coordinamento del personale infermieristico ed ostetrico. Corrette modalità di gestione della documentazione avente valenza medico legale. MEDICINA DEL LAVORO - Le principali normative di riferimento nazionali sulla gestione del personale e la loro struttura complessiva nell’ambito del sistema prevenzionistico. Specifiche tecniche e strumenti di gestione del personale sotto il profilo della promozione della salute e della sicurezza sui luoghi di lavoro. DIRITTO AMMINISTRATIVO - I concetti di responsabilità individuale e dell’Ente. Modalità di rapporto con le altre figure dirigenziali nella organizzazione di una struttura sanitaria. Prospettive di evoluzione del sistema sanitario nazionale e del ruolo dirigenziale infermieristico ed ostetrico nelle strutture sanitarie pubbliche e private.

Programma esteso

Struttura e funzionamento delle aziende sanitarie. Aspetti economici nella gestione delle aziende sanitarie. Medicina legale: elementi di base e documentazione. Medicina del lavoro: principali riferimenti normativi. La leadership. La responsabilità individuale e la responsabilità dell’istituzione. Il sistema sanitario nazionale e regionale.

Prerequisiti

Definiti dal Regolamento del Corso di Laurea.

Modalità didattica

Lezioni ed esercitazioni.

Nel periodo di emergenza Covid-19 le lezioni si svolgeranno in modalità mista: parziale presenza, lezioni on-line sincrone e asincrone.


Materiale didattico

Pontello G. (1998) Il management infermieristico. Milano: Masson; Calamandrei C., Orlandi C. (2009) La dirigenza infermieristica. Milano: McGraw-Hill; Auteri E. (2009) Management delle risorse umane. Fondamenti professionali. Milano: Edizioni Angelo Guerini ed associati SpA; Moiset C., Vanzetta M.(2009) Misurare l’assistenza: il SIPI: dalla progettazione all’applicazione. Milano: McGraw-Hill; Bonazzi G. (1998) Storia del pensiero organizzativo. Milano: Franco Angeli. Signorelli C (editor). Igiene e Sanità Pubblica. SEU, Roma, 2017

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo anno, primo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

Prova scritta. Domande a risposta multipla.

Nel periodo dell'emergenza COVID-19 l'esame potrà essere svolto in presenza oppure on-line.


Il voto finale, basato sul punteggio medio ottenuto dallo studente nelle diverse valutazioni, è fissato al termine di un colloquio orale con lo studente, durante il quale si scorrono le prove scritte per verificare gli errori

Orario di ricevimento

Concordato col docente via e-mail.

Nel periodo dell'emergenza COVID-19 gli incontri coi docenti potranno essere in presenza o a distanza on-line via Webex.

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Aims

The course aims to provide students with the knowledge useful to understand problems of organization and management that characterize the health centres, and to acquire a synthetic vision on the companies’ working system, and on business developments in the field of public, private and private-credited health. The students will know the major organizational plans, the systems of planning and control, identifying how management functions can contribute to achieve such goals. The course also aims to provide students with a series of interdisciplinary information which, starting from the basics of the disciplines that compose it, provide the needed knowledge to play the role of Director of nursing or midwives facilities, either simple or complex. These concepts will allow the students to manage and organize the staff from the legal, administrative and the budget point of view, in accordance with the latest regulations.

Contents

ORGANIZATION AND MANAGEMENT OF HEALTH SYSTEM. The corporatization of health care. The plan of organization and operation of the company. The company's quality system. ECONOMIC SIDES OF THE HEALTH SYSTEM. The planning of health expenditure. Management control in health care organizations. MEDICAL JURUSPRUDENCE - General information on the management of major errors in forensic coordination of the nursing and midwifery professions. Correct methods for documenting care according to legal medicine recommendations. OCCUPATIONAL HEALTH - The main national law standards on personnel management, and their overall structure within the risk prevention system. Specific tools and techniques of personnel management from the point of view of the promotion of health and safety in the workplace. ADMINISTRATIVE LAW - The concepts of individual responsibility and of the organization. Ways of relating to other senior figures in the organization of a health facility. Outlook for the national health system and the role of nursing and midwifery management in public and private health facilities.

Detailed program

Structure and functioning of health institutions. Economic aspects for the management of health services. Legal medicine: fundamentals and documentation. Occupational health: main regulations. Leadership in healthcare management. Individual and institutional responsibility. National and regional health system.

Prerequisites

Defined by the Degree Regulation

Teaching form

Lectures and practical exercises

Due to the COVID-19 emergency lessons will be provided with a mixed approach: partially in presence, on-line synchronous and asynchronous.


Textbook and teaching resource

Pontello G. (1998) Il management infermieristico. Milano: Masson; Calamandrei C., Orlandi C. (2009) La dirigenza infermieristica. Milano: McGraw-Hill; Auteri E. (2009) Management delle risorse umane. Fondamenti professionali. Milano: Edizioni Angelo Guerini ed associati SpA; Moiset C., Vanzetta M.(2009) Misurare l’assistenza: il SIPI: dalla progettazione all’applicazione. Milano: McGraw-Hill; Bonazzi G. (1998) Storia del pensiero organizzativo. Milano: Franco Angeli. Signorelli C (editor). Igiene e Sanità Pubblica. SEU, Roma, 2017


Semester

Second year, first semester

Assessment method

Written test. Multiple choice.

Due to the COVID-19 emergency oral examinations will be in presence or on-line.


The final mark, based on the average score obtained by the students during the different evaluations, is set during an oral interview with the student, during which the written tests are scrolled to check mistakes

Office hours

Agreed with teacher by e-mail.

Due to the COVID-19 emergency tutoring will be in presence or on-line by Webex.

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Key information

ECTS
12
Term
First semester
Activity type
Mandatory
Course Length (Hours)
108
Language
Italian

Staff

    Teacher

  • MF
    Monica Anna Fumagalli

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Guest access
Self enrolment (Student)

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