Skip to main content
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
If you continue browsing this website, you agree to our policies:
  • Condizioni di utilizzo e trattamento dei dati
Continue
x
e-Learning - UNIMIB
  • Home
  • My Media
  • More
Listen to this page using ReadSpeaker
English ‎(en)‎
English ‎(en)‎ Italiano ‎(it)‎
 Log in
e-Learning - UNIMIB
Home My Media
Percorso della pagina
  1. Medicine and Surgery
  2. Single Cycle Master Degree (6 years)
  3. Odontoiatria e Protesi Dentaria [H4602D - H4601D]
  4. Courses
  5. A.A. 2024-2025
  6. 3rd year
  1. Preventive Medicine and Hygiene
  2. Summary
Insegnamento con unità didattiche Course full name
Preventive Medicine and Hygiene
Course ID number
2425-3-H4601D017
Course summary SYLLABUS

Blocks

Skip Teaching units

Teaching units

Course full name General and Applied Hygiene Course ID number 2425-3-H4601D017-H4601D045M
Course summary SYLLABUS
Course full name Infectious Diseases Course ID number 2425-3-H4601D017-H4601D046M
Course summary SYLLABUS
Course full name Applied Medical Sciences Course ID number 2425-3-H4601D017-H4601D047M
Course summary SYLLABUS

Course Syllabus

  • Italiano ‎(it)‎
  • English ‎(en)‎
Export

Obiettivi

Il corso ha l’obiettivo di permettere ai discenti di apprendere principi e concetti dell’epidemiologia e della prevenzione delle malattie trasmissibili e non-trasmissibili applicati alla sanità pubblica unitamente all'acquisizione dei concetti legati all'organizzazione del sistema sanitario ed alle attività di gestione dello stesso.
Inoltre gli studenti acquisiranno gli elementi di base della Medicina del Lavoro e del sistema di prevenzione in ambito occupazionale, nonchè elementi di conoscenza realtivamente alle malattie infettive la loro diagnosi e cura.
Infine, gli studenti conosceranno i principali fattori che influenzano la salute e le metodologie e gli interventi di prevenzione e tutela della salute, a livello del singolo, dei setting di cura (inclusi gli ambulatori) e della comunità. Conoscere i principi, le problematiche e i principali interventi relativi alla prevenzione delle malattie trasmissibili. Conoscere l’epidemiologia e la prevenzione delle malattie croniche e dei principali fattori di rischio.

Contenuti sintetici

Saranno presentati e discussi gli obiettivi degli studi epidemiologici (epidemiologia descrittiva, eziologica, diagnostica, prognostica), le dinamiche epidemiologiche relative alle malattie trasmissibili e non trasmissibili, nonché le principali attività di prevenzione e rispettivi metodi di valutazione. Si forniranno allo studente le conoscenze e le competenze relative alla prevenzione e tutela della salute nei luoghi di lavoro, alle patologie di origine lavorativa e agli obblighi in caso di infortunio e malattia professionale.

Programma esteso

Si rimanda al programma dei singoli moduli che compongono il corso

Prerequisiti

Conoscenze relative ai corsi propedeutici indicati nel regolamento del corso di laurea.

Modalità didattica

Lezioni frontali ed esercitazioni.

Materiale didattico

Si rimanda ai singoli moduli che compongono il corso

Periodo di erogazione dell'insegnamento

Secondo semestre

Modalità di verifica del profitto e valutazione

L’esame è scritto e consiste in quesiti a scelta multipla, risoluzione di problemi, domande a risposta aperta. Successivamente saranno discussi i risultati dello scritto.

Orario di ricevimento

Su appuntamento

Sustainable Development Goals

SALUTE E BENESSERE
Export

Aims

The course aims to allow students to learn principles and concepts of the epidemiology and prevention of communicable and non-communicable diseases applied to public health together with the acquisition of concepts related to the organization of the health system and management activities of the same.
In addition, students will acquire the basic elements of occupational medicine and the occupational prevention system, as well as elements of knowledge relating to infectious diseases, their diagnosis and treatment.
Finally, students will know the main factors that influence health and the methodologies and interventions of prevention and health protection, at the level of the individual, of the care settings (including outpatient clinics) and of the community. Know the principles, problems and main interventions related to the prevention of communicable diseases. Know the epidemiology and prevention of chronic diseases and the main risk factors.

Contents

The objectives of epidemiological studies (descriptive, etiological, diagnostic, prognostic epidemiology), the epidemiological dynamics related to communicable and non-communicable diseases, as well as the main prevention activities and respective evaluation methods, will be presented and discussed. The student will be provided with the knowledge and skills relating to the prevention and protection of health in the workplace, work-related pathologies and obligations in the event of an accident and occupational disease.

Detailed program

Please refer to the program of the individual modules that make up the course

Prerequisites

Knowledge relating to the preparatory courses indicated in the degree program regulations.

Teaching form

Lectures and exercises.

Textbook and teaching resource

Please refer to the program of the individual modules that make up the course

Semester

Secon Semester

Assessment method

The exam is written and consists of multiple choice questions, problem solving, open-ended questions. Subsequently the results of the paper will be discussed.

Office hours

By appointment

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
Enter

Key information

ECTS
8
Term
Second semester
Activity type
Mandatory
Degree Course Type
6-year single cycle Master Degree
Language
Italian

Students' opinion

View previous A.Y. opinion

Bibliography

Find the books for this course in the Library

Enrolment methods

Manual enrolments
Guest access

Sustainable Development Goals

GOOD HEALTH AND WELL-BEING - Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
GOOD HEALTH AND WELL-BEING

You are not logged in. (Log in)
Policies
Get the mobile app
Powered by Moodle
© 2025 Università degli Studi di Milano-Bicocca
  • Privacy policy
  • Accessibility
  • Statistics